Konkurenčnost ostaja slaba

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 01.06.2011

Tudi na letošnji lestvici nacionalne konkurenčnosti smo se uvrstili med zadnjo deseterico držav. Lestvica kaže, kaj nas čaka dolgoročno.



Če vlada zares želi dvigniti konkurenčnost slovenskega gospodarstva, bo morala trdneje prijeti vajeti. Tudi najnovejša raziskava nacionalne konkurenčnosti namreč uvršča Slovenijo na dno lestvice. Med 59 državami smo obstali na 51. mestu, kar sicer državni uradniki lahko kažejo kot razmeroma dobro uvrstitev, saj smo glede na leto prej napredovali za eno mesto, oziroma celo za dve, saj je letos v raziskavi sodelovala ena država več.
 
Lestvico pripravlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) že od leta 1989. Letos so jo sestavili na podlagi 331 kriterijev, med katerimi je del statističnih kazalcev in del odgovorov anketiranih gospodarstvenikov. Za najbolj konkurenčno državo letos velja Hongkong, sledijo ZDA in  Singapur. Neposredno pred Slovenijo so se uvrstile Romunija, Slovaška in Madžarska. Trenutno stanje v nekaterih državah pred nami je morda res slabše kakor pri nas, a lestvica izraža sposobnost doseganja konkurenčnosti na dolgi rok. To pomeni, da so dolgoročno gledano v boljšem položaju.
 
Primerjava ugotovitev za Slovenijo za zadnja štiri leta pokaže, da smo najbolj nazadovali pri ekonomski uspešnosti. Tu smo padli s 27. mesta na 43. mesto. Glavni razlog je verjetno majhna gospodarska rast. Slabši smo tudi pri vladni učinkovitosti, kjer anketirani gospodarstveniki kot posebej veliko grožnjo navajajo državno lastništvo podjetij. Vsako leto znova dobimo najnižje ocene pri poslovni učinkovitosti. Letos smo se tako uvrstili na 56. mesto med 59 državami. Tradicionalno pa se najboljše odrežemo pri razvitosti infrastrukture. Vsako leto, tudi letos, se uvrstimo okrog 30. mesta.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *