Korporativni mediji dvigajo dobičke

Avtor: Karolina Vrtačnik | Objava: 08.09.2012

Na obcestnem plakatu se vaše oko zadrži pičle štiri sekunde, dobro korporativno revijo na najzahtevnejšem nemškem ali britanskem trgu pa bralec drži v rokah od 24 do 32 minut, poudarja Igor Savič.


Igor Savič: »Če klasični marketing ve, kako z vsebino šokirati in presenetiti, vsebinski marketing pozna odgovor, kako vsebino preoblikovati, da bo uporabna za potrošnika.«

Stari marketinški vzorci, če jih tako sploh že smemo imenovati, saj gre za desetletje stara znanja, na razvitih in najzahtevnejših trgih ne veljajo več. Ameriški, britanski in nemški potrošniki cenijo, če so nagovorjeni ciljno – denimo prek svojih interesov.
 
Igor Savič, partner in generalni direktor podjetja PM, poslovni mediji, ki orje ledino pri implementaciji vsebinskega marketinga v domači kreativni industriji, se strinja, da prevod besedne zveze content marketing, ki ga slovenimo kot vsebinski marketing, morda ni najbolj posrečen. Gre bolj za vsebinsko komuniciranje podjetij, ki zajema tudi PR in gre torej kar za malo revolucijo v marketingu, katere posledica je nova delitev kart v marketinških in PR oddelkih podjetij in velikih korporacij, kjer so spoznali, da morajo komunicirati strateško in vsebinsko in da so jim lahko pri tem v izjemno pomoč lastni mediji. Tako ponekod marketinški oddelki oziroma marketinške agencije prevzemajo vlogo medijskih hiš in organizirajo lastne založniške oddelke, v katerih zaposlujejo urednike in novinarje, ki so vešči vsebinskega in ciljnega strateškega komuniciranja. Vsebinski marketing, torej!
 
Komunikacijski zemljevid okolja v katerem delujejo podjetja se je v zadnjih letih radikalno spremenil, prav tako načini komuniciranja med različnimi organizacijami. Še pred desetletjem so bili množični mediji paradni konji marketinške in PR komunikacije, sedaj pa izgubljajo primat na račun tako imenovane mediatizacije podjetij. Ta se izogibajo vmesnim členom – množičnim medijem – in komunikacijo oblikujejo na svoj način z neposrednim nagovorom deležnikov (denimo kupcev) skozi lastne medije in pri tem gradijo na koristnih in zanimivih vsebinah. To seveda ne pomeni neposrednih stikov, poudarja sogovornik, ampak uporabo lastnih komunikacijskih kanalov.
 
Znanja, ki so bila prej locirana pri nosilcih teh medijev, tako prehajajo v strateške PR in marketinške oddelke podjetij. Velikih in malih, saj je zanje vsebinski marketing odlično orodje, da z manj denarja kot pri klasičnem oglaševanju dosežejo najmanj enak ali boljši učinek, ko se odločijo na primer za lastno korporativno revijo, internetne medije ali socialna omrežja.
 
Čedalje več podjetij ve in razume, da lahko komunicirajo učinkovito in dobro, vendar pa morajo obvladovati zakonitosti medijev in osvojiti določena znanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *