Kraje v podjetjih

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.05.2007

V podjetjih je pogosto nepisano pravilo, da delodajalci ne nadzorujejo početja delavcev, dokler je to »znotraj meja«. A te so lahko hitro presežene. Kako prepoznati in zajeziti uporabo sredstev podjetja za zasebne namene in druge oblike kraje?



Nedavna raziskava o krajah v podjetjih, ki jo je opravil Canon Europe v 13 evropskih državah, je postregla z zanimivimi ugotovitvami. 90 odstotkov delodajalcev se glede nadzora pisarniških sredstev zanaša na zaupanje in ne uvaja posebnih varnostnih ukrepov. Hkrati ugotavljajo, da zaposleni nimajo zadržkov glede uporabe službenih sredstev v zasebne namene. Zaposleni ne uporabljajo samo pisarniških sredstev, kot so tiskalniki, telefoni, računalniki, ampak v tretjini vprašanih podjetij v zasebne namene uporabljajo celo toaletne in kuhinjske potrebščine. Več kot polovica zaposlenih priznava, da službeni telefon uporabljajo za zasebne pogovore.  

Strokovnjaki trdijo, da je naraščanje uporabe službenih sredstev v zasebne namene posledica današnjega načina življenja. Zaposleni delajo vse dlje, zato se njihovo zasebno in službeno življenje vse bolj prepletata. Med delodajalci in zaposlenimi velikokrat velja tihi dogovor, da delodajalci ne nadzorujejo početja delavcev, dokler je to v razumnih mejah. Tako na primer na Finskem tri četrtine podjetij meni, da je uporaba službenih sredstev v zasebne namene sprejemljiva, saj zaposleni trdo delajo in si zaslužijo nekaj ugodnosti. Težava je, da zaposleni lahko »razumno mejo« hitro presežejo. Po izsledkih raziskave lahko samo uporaba barvnega tiskalnika podjetje v enem letu stane do 700 evrov na zaposlenega. Ta podatek je presenetil tudi delodajalce.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *