Kriza? Prosim, naj kar traja!

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 07.01.2010

Ljubljanskega podjetnika Alexa Vrtačnika je recesija izstrelila v orbito svetovnega posla.


Hine Alex Vrtačnik: »Vse, ki imajo rešitve za prihranek pri električni energiji, je kriza dvignila. Vsi iščejo, kje bi lahko brez večjega vlaganja še zmanjšali stroške. Strošek za energetsko varčno razsvetljavo resnično pomeni prihranek. Prihranek v energiji je zato posel prihodnosti.«

Hine Alex Vrtačnik je podjetnik že od šestnajstega leta, ko je še hodil na ljubljansko elektrotehnično srednjo šolo na Vegovi ulici. »Kot večina iz moje generacije sem izračunal, da se mi ne splača študirati. Še danes mislim, da je bila to pravilna odločitev,« smeje razlaga v brk vsem, ki so bili prepričani, da je univerzitetni študij pogoj za bleščečo kariero, danes pa zdolgočaseno in naveličano čakajo upokojitev v nezanimivih službah.
 
Oče, obrtnik, seveda iz elektrostroke, ga je v svoji delavnici vpeljal v posel, dodatka k žepnini željan mladenič pa je hitro prepoznal priložnost in prek njega ustanovil popoldansko obrt ter za elektroindustrijo ročno navijal tuljave.
 
Na univerzi podjetništva
 
Po končani srednji šoli ga je podjetništvo posrkalo vase. Mladostniška zagnanost ga je odpeljala v vrsto »biznisov«. Preizkušal se je v gostinstvu, varovanju, organiziral je službo telesnih stražarjev in se vmes za lastno veselje poskusil še kot dirkač na motorju na hrvaškem Grobniku. Nekaj časa je bil distributer motornih olj, nato je preskočil na zastopnika priznanih svetovnih tekstilnih znamk, nekaj časa pa je deloval tudi kot posrednik nepremičnin. »Moje glavno vodilo pri poslu je profesionalnost in poštenost. Izdelek, ki ga prodajaš, ali posel, ki ga delaš, mora trdno stati. Ne moreš stranki obljubljati odličnega izdelka, ki ne zdrži tvojih obljub. Čim se posel spremeni samo v gonjo za čim večjim dobičkom, ne glede na kakovost – se ne grem več,« je Hine Alex Vrtačnik trden v svojih prepričanjih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *