Lasne umetnine izpod škarij

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 05.12.2011

Frizerka Klavdija Čižman je 1. julija 2009 uspešno stopila v podjetniške vode z odprtjem lastnega frizerskega salona v ljubljanskih Kosezah. Pri delu se drži vodila: »Stranke naj bodo čim bolj zadovoljne.«


Podjetnica Klavdija Čižman o uspehu: »Če nekaj daš, nekaj tudi dobiš nazaj.«

Od kod ideja za vašo dejavnost?
Po samostojni frizerski dejavnosti sem že zgodaj hrepenela, v salonu sem bila namreč zaposlena celo desetletje. Po upokojitvi šefinje sem začela voditi salon, prostor pa sem najela. Ker sem stalne stranke že imela, me prevzema ni bilo strah.
 
Kje ste dobili kapital za prevzem posla?
Nekdanji delodajalci so bili zelo razumevajoči, ni mi bilo treba odkupiti inventarja. Uporaba slednjega je všteta v najemnino. Moj edini strošek je bil material: aparati za striženje, sušilniki las, brisače in ogrinjala. Zanj sem vzela potrošniški kredit.
 
Kaj obsega vaša ponudba?
Poleg osnovnih frizerskih storitev ponujam tudi podaljševanje las, ki pa zaradi trenutne gospodarske krize ni donosno.
 
Katere so negativne in pozitivne plati vašega posla?
Veliko frizerjev dela doma, na črno in za polovično ceno. To se lastnikom salonov, ki zaradi plačila davkov delamo več, pozna. Če so plače slabe, se pač vsakdo znajde po svoje. Pozitivno je, da sem sama svoj šef. Ko pridem v službo, nimam nikogar nad sabo. Če zamudim pet minut, mi nihče ničesar ne očita. Plača je v sorazmerju z mojim delom, zato se za uspeh še toliko bolj trudim. Imam tedenske, redne stranke, ki so poglavitni del posla. Veliko je tudi »padalcev«, občasnih strank, ki salon izberejo naključno. Pomemben je predvsem naš sproščen oseben odnos. Z marsikatero stranko se spoprijateljim in z njo, ko me obišče, popijem kavo.
 
Bi v prihodnosti podjetje prodali?
Morebitno mamljivo ponudbo bi morda sprejela, brezdelja pa si ne predstavljam.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *