Letos 50 milijonov prihodkov

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 05.10.2010

Podjetnik leta 2009 dr. Uroš Merc je uresničil lanske napovedi, ki jih je dal ob podelitvi priznanja.


dr. Uroš Merc

Pred podelitvijo priznanja podjetnik leta je običaj, da se srečamo z zadnjim dobitnikom tega priznanja in preverimo, ali uresničuje napovedi, ki jih je dal ob prejemu priznanja. Pri dr. Urošu Mercu, direktorju Bisola, dvomov ni bilo. Že podatek, da je število zaposlenih v slabem letu dni povečal s 130 na 240, pove veliko.
 
Dr. Merc, začniva s številkami. Lani ste napovedali, da boste obseg poslovanja podvojili.
Količinsko bomo proizvodnjo več kot podvojili, cene pa niso kaj dosti nižje kakor lani, torej bi se tudi prihodki morali skoraj podvojiti. Če se prav spomnim, smo imeli lani 26 milijonov prihodka, letos pa ga bo med 45 in 50 milijoni. Do danes (14. septembra, op. avt.) ga je 24 milijonov, zaključili smo še posel za 7 milijonov, do konca leta načrtujemo še 20 milijonov. Do konca leta smo razprodani, delamo v štirih izmenah, vse dni v tednu.
 
Trg sončne energije je zelo dinamičen. Kaj se je na njem dogajalo v zadnjem letu?
Prvi kvartal je bil morda še nekoliko tih, vendar veliko boljši kakor leto prej, daleč od tega, da bi bilo zaskrbljujoče. Nato se je trg začel stopnjevati. Mi smo svoje kupce že spomladi opozarjali, naj bodo pripravljeni na možnost dviga cen. Ta dvig se zdaj dejansko uresničuje in je posledica silovitega povpraševanja na svetovnem trgu. Stroški proizvodnje upadajo in to je pomembno. Če so se cene končnih izdelkov dvignile, pomeni, da so marže višje. Pa še nekaj je: če smo bili v preteklosti priča pomanjkanju osnovne surovine, to je silicija, je zdaj ponudba večja od povpraševanja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *