Manjša poraba, višji dobiček

Avtor: Urška Simčič | Objava: 08.12.2009

Slovenska podjetja porabijo bistveno preveč električne energije glede na dodano vrednost, ki jo ustvarjajo. V večini podjetij bi lahko porabo znižali vsaj za 20 odstotkov.



Poraba elektrike v slovenskem gospodarstvu se je v zadnjih nekaj letih zvišala za skoraj 20 odstotkov, in to kljub očitnemu napredku v učinkovitosti njene rabe. Hkrati naraščajo tudi cene električne energije. Kljub trenutnim znižanjem zaradi recesije strokovnjaki predvidevajo, da se bodo te v prihodnosti še naprej višale.
 
V tem položaju je naraven strateški odgovor vsakega podjetja, da pregleda lastne rezerve in poskuša z notranjimi organizacijskimi ukrepi čim bolje izkoristiti svoj potencial. Večina slovenskih podjetij je glede porabe električne energije potratna, saj naj bi vsako podjetje v povprečju z nesmotrno porabo potrošilo okoli 30 odstotkov preveč elektrike. Nesmotrno s svojo energijo upravljajo tako tista podjetja, ki so energetsko intenzivna, kot tista, ki jim do zdaj strošek elektrike ni pomenil velikega dela skupnih stroškov, kot so na primer storitvena podjetja.
 
Kako v podjetju znižati porabo energije?
 
Za vsako podjetje je nujno, da pozna svoj profil porabe, saj je to edini način, da se lahko resno loti ukrepov, ki bodo pripeljali do nižanja stroškov energije. Za identifikacijo skritih rezerv oziroma nesmotrne porabe so za začetek dovolj celoletni računi za električno energijo in Excelova tabela. Koliko kilovatnih ur porabimo na en proizvod? Se to razmerje s časom spreminja? Zakaj in kako? To so samo glavna vprašanja, na katera potrebujemo odgovor, da lahko začnemo resno razmišljati o učinkoviti rabi svojih virov. Če si podatke, zapisane na prejetih računih, tolmačimo malo drugače, lahko identificiramo prve lastnosti, ki jih kot porabniki imamo (slika 1).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *