Marta Kos: prva na svetu

Avtor: Lidija V. Bricelj | Objava: 13.09.2007

… pri treningih menedžmenta in prodaje. Marta Kos Marko, ki se je leta 2003 z možem Aaronom lotila podjetništva, je kot že na vseh prej zablestela tudi na novem področju.


Marta Kos Marko: »Nikoli si nisem predstavljala, kaj vse bom počela v življenju. Ko sem študirala novinarstvo, je bil moj prvi cilj iti nazaj na Koroško in biti lokalna novinarka na radiu, pa se je potem zavrtelo povsem drugače. Ravno v tem je čar mojega življenja: da si vedno znova upam izbrati novo pot, čeprav ne vem, kaj me čaka na koncu.«

Z možem imata franšizo švicarskega koncerna Gustav Käser Training International (GKTI), ki se že od leta 1963 ukvarja s treningi zaposlenih na področju tako imenovanih mehkih veščin vodenja in prodaje. Koncern ima svoje podružnice v 24 državah sveta, skupaj pa več kot sto predavateljev oziroma vodij treningov. 

Moževa zamisel
 

Zamisel o izobraževalnem podjetju je zrasla na moževem zelniku, razlaga sogovornica. »Nekega dne je dal odpoved v Microsoftu, za tri mesece odšel v Avstralijo in na Novo Zelandijo ter se vrnil z zamislijo, da bi imel franšizo podjetja GKTI, ki je izobraževalo ves evropski Microsoft, zato je njihove programe in načine dela dobro poznal,« pojasnjuje Marta Kos Marko. Uspelo jima je dobiti franšizo za bivšo Jugoslavijo, pozneje še za Bolgarijo in Romunijo. Trenutno imata podjetje še na Hrvaškem, letos pa ga bosta odprla tudi v Romuniji. Tako sta oba lastnika, direktorja in voditelja treningov z mednarodno licenco. 
 
»Two man band«  

Ko sta se lotila podjetništva, niti nista vedela, kaj vse ju čaka. »Odlično je biti trener in voditi seminarje, vendar so nama začetne birokratske stvari izpile veliko krvi. Kljub temu je bil res pravi izziv začeti,« se začetkov spominja sogovornica. Ker sta bila sama za vse, sta si delo razdelila, mož je prevzel finančni del, saj njej to ne diši, sama pa je imela veliko dela s prevajanjem gradiva za treninge, ker imajo po franšizni pogodbi predpisano uporabo gradiva koncerna. Sprva sta si pisarno uredila v domači hiši, letos pa sta se preselila v poslovne prostore v Ljubljani in zaposlila tudi vodjo pisarne, ki jima je v veliko pomoč. Kako je delati skupaj z možem? »Skupaj zelo dobro delujeva, v največji izziv mi je, da je mož hkrati tudi moj največji tekmec. To me je na začetku še posebej spodbujalo, saj sem imela za cilj, da ga po rezultatih premagam, kar mi je tudi uspelo,« z zadovoljstvom dodaja. Pravi, da se mora človek vedno primerjati z boljšimi od sebe, Aaron pa je bil in je še med najboljšimi v koncernu, zato si primernejšega »tekmeca« sploh ne bi mogla želeti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *