Mednarodna konkurenčnost slovenskega turizma

Avtor: Barbara Senekovič | Objava: 13.09.2007

Svetovni gospodarski forum je letos prvič predstavil poročilo mednarodne raziskave z vidika konkurenčnosti turizma v 124 državah. Slovenija je zasedla 44. mesto. Uspeh? Potenciali so gotovo večji ...


(i-StockPhoto)

Za podrobnejšo analizo turistične dejavnosti smo se odločili, ker je turistična panoga v svetovnem merilu leta 2006 zaposlovala 234 milijonov ljudi, kar je 8,2 odstotka vseh zaposlenih, in ustvarila 10,3 odstotka BDP-ja. Ocena deleža turističnega gospodarstva (Travel & Tourism economy) je leta 2006 (v BDP-ju) znašala 14,3 odstotka v Švici, 16,6 odstotka v Avstriji, 20,1 odstotka na Hrvaškem in 14,6 odstotka v Sloveniji. Podatki kažejo še nadaljnjo rast. Tako je bilo samo lani na novo ustvarjenih 2,5 milijona delovnih mest. Če upoštevamo neposredno in posredno povezavo turizma z drugimi dejavnostmi, je v globalnem merilu nastalo deset milijonov novih zaposlitev. Turizem je hitro razvijajoča se panoga, vendar nekatere države znajo izkoristiti svoje zmožnosti, druge pa ostajajo v ozadju.

Metodologija ocenjevanja 

Svetovni gospodarski forum je z raziskavo ugotavljal dejavnike, ki vplivajo na to, da se državo obravnava kot (ne)perspektivno in (ne)privlačno za turistični razvoj. Podatke so posredovale naslednje organizacije: Mednarodno združenje letalskih prevoznikov, Svetovna turistična organizacija, Svetovni potovalni in turistični svet, mednarodne letalske družbe, družbe za kreditne kartice ter vodilni gospodarstveniki, med drugim predstavniki slovenskih podjetij. Indeks konkurenčnosti turizma je sestavljen iz ocene treh delnih indeksov (pravno okolje, poslovno okolje in infrastruktura ter človeški, naravni in kulturni viri). Vsak izmed delnih indeksov konkurenčnosti je razdeljen še na posamezna podpodročja (glej tabelo 2), skupna ocena vseh treh ter metodološki preračun pa pomeni splošno oceno konkurenčnosti turistične dejavnosti za posamezno državo.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *