Menjava generacij

Avtor: Tina Kociper | Objava: 11.05.2009



Podjetje nameravam ob upokojitvi predati sinovoma, ki že zdaj delata v njem. Razumeta se dobro, zato težav ne bi smelo biti. Vseeno pa me zanima, kakšne »varovalke« lahko uporabim, da pozneje podjetje zaradi morebitnih sporov ne bi trpelo.
 
Pri pripravah ali razmišljanju o prenosu lastništva in upravljanja družinskega podjetja ni odveč zavedanje, da prenos družinskega podjetja na drugo generacijo preživi le tretjina, prenos na tretjo generacijo pa le osmina vseh družinskih podjetij. Iz tega sledi, naj bo prenos načrtovan in postopen proces, ki se ga je treba pravočasno lotiti.
 
Pomembno je, da še pred svojo upokojitvijo določite in usposobite naslednika. Če mesto naslednika – direktorja zanima oba sinova, bo vaša odločitev toliko težja. Dobro medsebojno razumevanje vaših sinov še ne zagotovi, da se v želji za direktorski stolček ne bi sporekla.
 
Najuspešnejši prehodi so tisti, ki so rezultat sodelovanja ustanovitelja in nasledstvene generacije. Najprimernejši način je, da skupaj z nasledniki pripravite formalni pisni načrt prenosa podjetja. Ta dokument ima lahko zgradbo nekakšne družinske ustave, v kateri bo zapisano, kdo in kako naj vodi podjetje, opredeljeni pa bodo tudi razdelitev lastništva, nagrajevanje, zaposlovanje, sistem odločanja pri večjih poslih in podobno.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *