Menjava generacij je proces

Avtor: Zoran Jereb, Tina Kociper | Objava: 08.07.2009

Miha Blažič je po prevzemu direktorskega mesta v družinskem podjetju k sodelovanju pri strateških odločitvah povabil vse ključne sodelavce.


Miha Blažič: »Menjava generacij v našem podjetju ni bil dogodek, ampak proces. Lotili smo se ga načrtno in postopoma.«

V ljubljanskem družinskem podjetju Blažič robni trakovi, ki pohištveno industrijo že več kot dvajset let oskrbuje z vsemi materiali za izdelavo pohištva, so pred kratkim izvedli generacijsko menjavo. Ustanovitelj podjetja Franc Blažič je direktorsko mesto prepustil sinu Mihi, sam pa v podjetju ostaja prisoten kot prokurist in lastnik.
 
Miha Blažič, ki je vodenje podjetja uradno prevzel letos, pojasnjuje, da menjava generacij ni bila dogodek, ampak proces. Lotili so se ga načrtno in postopoma. »Proces menjave generacij se je pravzaprav začel že z mojim prvim delovnim dnem v podjetju. Še kot zelo mlad fant sem pridobil neprecenljive izkušnje z upravljanjem strojev, delal sem tudi v nabavi in prodaji, opravljal sem vlogo kurirja in pomagal pri čiščenju prostorov … Pravzaprav sem delal na skoraj vseh funkcijah, ki jih imamo danes v podjetju, in zaradi tega se zavedam pomena vsake operacije in vloge vsakega zaposlenega,« pojasnjuje Miha Blažič. Kljub generacijski zamenjavi na čelu podjetja oče v njem ostaja prisoten kot prokurist in lastnik s povsem enakimi pooblastili, kot jih je imel doslej.
 
Pomembne odločitve sprejemajo timsko
 
Čeprav ima Miha pri vodenju podjetja povsem proste roke, k sprejemanju najpomembnejših odločitev vključuje tudi sodelavce. »Pred kratkim smo izvedli prvi strateški vikend, na katerem je deset vodilnih ljudi iz podjetja debatiralo o viziji in strategiji ter poslanstvu podjetja, veliko pozornosti pa smo posvetili tudi tekoči problematiki in rešitvam,« pravi Blažič.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *