Mentorji v podjetju

Avtor: Alenka Pegan | Objava: 09.02.2010

Učinkovit mentorski sistem, s katerim se znanje prenaša na novozaposlene, prinaša uspešnejše delovne rezultate in bolj zadovoljne zaposlene.


Tudi v malih podjetjih je pomembno, da določimo osebe, ki skrbijo za formalno uvajanje novih sodelavcev oziroma za prenos znanj na druge zaposlene. (BigStockPhoto)

Z mentorstvom se srečamo že zelo zgodaj v svojem življenju, čeprav ga v tistem obdobju ne imenujemo tako. Mentor je oseba, ki na druge prenaša svoje znanje in izkušnje. Mentor spodbuja, usmerja in vabi k sodelovanju. Mentor je naš vzornik, nekdo, v kogar verjamemo in od kogar se z veseljem učimo, hkrati pa mu zaupamo, da nam bo pustil dovolj svobode za lastno razmišljanje in samouresničevanje. To vlogo ima v našem življenju več oseb, na primer: starši, stari starši, bratje in sestre, prijatelji ... Te oblike mentorstva so neformalne in pogosto se niti ne zavedamo, da smo v mentorskem procesu.
 
Kdaj, zakaj in kako uvesti mentorski sistem
 
Tudi v manjših podjetjih je v večji meri razvit neformalni mentorski sistem, v katerem izkušenejši zaposleni samoiniciativno prenašajo znanje na novozaposlene ali na zaposlene, ki zamenjajo delovno področje ali pridobijo nove delovne naloge, predvsem ko se z nekom še posebno dobro ujamejo. To je seveda lahko učinkovito, ne smemo pa pozabiti, da v tem primeru nimamo v rokah nobenega orodja, s katerim bi merili dejanski razvoj mentorirancev in hkrati tudi učinkovitost prenosa znanja. V tem primeru nihče od izkušenejših zaposlenih ne prevzame nase odgovornosti za učinkovitost prenosa znanja; neformalno mentorirani zaposleni včasih prejmejo različne informacije za svoje delo, kar lahko pripelje do zmedenosti. Novozaposleni ne ve natančno, na koga se lahko obrne in komu je odgovoren za svoje delo. Ponavadi se obrača na zaposlenega, s katerim sta se najbolje ujela in z njim lahko tudi prijateljuje. Treba se je zavedati, da nismo vsi primerni za mentorja in je priporočljivo, da podjetje razvije formalen mentorski sistem, v katerem so vloge določene in je jasno, kaj se od mentorja pričakuje, kako je ovrednoteno njegovo dodatno delo in tudi kakšne zadolžitve ima do mentoriranca. To so glavni razlogi, zakaj mentorski sistem uvesti tudi v manjših podjetjih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *