Mesto, ki diha s podjetniki

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 11.12.2006

Župan San Joseja v osrčju slavne Silicijeve doline mislijo predvsem na to, kako bi ustvarili čim boljše razmere za razvoj podjetij. Sodelovanje s slovenskimi podjetji ponuja Omar Mencin, ki vodi enega od štirih inkubatorjev v mestu.


Omar Mencin: "Gre za zavestno strategijo, kako ostati in se razviti kot mesto, ki privablja talentirane ljudi."

Omar Mencin je direktor inkubatorja The Global Business Embassy iz mesta San Jose, ki je del Silicijeve doline. Inkubator je namenjen podpori tujim podjetjem, ki želijo vstopiti na ameriški trg. Nedavno je bil v Sloveniji, kjer s podjetjem Ipak iz Velenja snuje podporo nastopu slovenskih podjetij v ZDA. Zanimalo nas je, kako deluje »podjetniška država« v tem mestu, ki je deseto po velikosti v ZDA (skoraj milijon prebivalcev) in ima 6600 visokotehnoloških podjetij, ki zaposlujejo četrt milijona ljudi. Mesto velja za najbolj konkurenčno mesto na svetu glede na vlogo znanja v gospodarstvu.  

Kakšna je lokalna uprava v ameriškem mestu? Birokratska ali podjetniška? Je podjetništvo prepuščeno samo sebi ali mesto skrbi za razvoj podjetništva?
Rekel bi, da je lokalna uprava zelo podjetniška in njena prioriteta je – vsaj v San Joseju –, da privabi podjetja v to mesto. Gospodarski razvoj je vsekakor osrednja skrb mesta. San Jose je pred desetletjem začel ustanavljati inkubatorje in je edino mesto v ZDA, ki ima kar štiri inkubatorje. Naš poskuša privabiti tuja podjetja, drugi je namenjen podjetjem, ki se ukvarjajo z okoljem, tretji gosti podjetja za programsko opremo in četrti podjetja za biotehnologijo.  

Torej tudi pri vas inkubatorji niso starejši. Kako to, da ste prvega ustanovili šele pred desetimi leti?
To je bil odgovor na krizo. Morate razumeti vso zgodbo. San Jose je bil v 50. letih kmetijsko območje. Tam ni bilo visoke tehnologije. Razvoj pa so prinesla državna naročila za vojsko, katerih namen je bil, da »od zgoraj« prenesejo nekaj visoke tehnologije, ki je bila takrat koncentrirana na vzhodu ZDA, tudi na zahodno obalo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *