Mlade učimo podjetništva kot nihče drug na svetu

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 08.10.2014

Način spodbujanja podjetništva med mladimi, ki ga izvajajo v ljubljanskem podjetniškem pospeševalniku Ustvarjalnik, je model, ki ga želimo širiti po vsem svetu, sporočajo iz ameriške fundacije Unreasonable Institute.


Matija Goljar (levo) in Gorazd Prah: »Program na taboru Unreasonable Institute je naravnan tako, da po izčrpnih analizah dosedanjega dela tvoje predstave o dobrem delu dobesedno razpadejo in se znajdeš na dnu zaupanja vase. Pod vodstvom izkušenih mentorjev ga na novo gradiš oziroma se naučiš prenoviti organizacijsko strukturo podjetja tako, da bo v danih razmerah bolj učinkovito.«

Ko smo se v pozni pomladi pogovarjali z Matijo Goljarjem, gonilno silo podjetniškega pospeševalnika Ustvarjalnik, kjer mlade s praktičnimi delavnicami navdušujejo in pripravljajo za podjetniško kariero, je bilo čutiti spoštljivo vznemirjenje pred odhodom v ZDA, kamor so jih iz fundacije Unreasonable Institute povabili na pettedenski izobraževalni tabor. V mladem slovenskem podjetju so med številnimi prijavljenimi udeleženci letošnjega tabora iz vseh kontinentov prepoznali eno od najobetavnejših družbeno koristnih iniciativ na svetu.

 

Na inštitutu sicer z različnimi strokovnimi znanji pomagajo podjetnikom, ki se trudijo poiskati konkretnejše rešitve za pereče svetovne probleme. Tudi širjenje podjetništva kot dolgoročnega odgovora na vse večji svetovni problem brezposelnosti mladih je gotovo ena od takih aktivnosti.

 

Podjetniški pospeševalniki v prijetnem mestecu Boulder v ameriški zvezni državi Kolorado so delavnice, kjer udeleženci s pomočjo mentorjev in priznanih strokovnjakov ter izkušenih podjetnikov iz različnih strok dobijo znanja in nasvete, kako nadgraditi svoj razvoj in delo, gostitelji pa jih povežejo tudi z vlagatelji, ki so pripravljeni finančno podpreti njihove dejavnosti.

 

Kaj so videli v slovenskem Ustvarjalniku, da so jih povabili na svoje poletne delavnice? »Navdušeni smo bili nad predstavitvijo dela v Ustvarjalniku in njihovimi rezultati. Želimo podpreti njihova prizadevanja ter pomagati, da tak način razširijo tudi širše, ne le po svoji domovini. Ustvarjalnikov koncept spodbujanja podjetništva na tak lahkoten, zabaven, a ustvarjalen način lahko pozitivno vpliva na veliko mladih ljudi. Je univerzalen, učinkovit prav v vsakem kotičku našega planeta. Prepričani smo, da bodo s svojim pristopom uspeli pridobiti tudi pozornost vlagateljev, ki jih bodo srečali pri nas, to pa jim bo omogočilo še bolj kakovostno delo in razvoj,« nam je takrat povedal Teju Ravilochan, ustanovitelj in direktor Unreasonable Institute.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *