Mož, ki je smeti predelal v milijarde

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 03.09.2010

Wayne Huizenga velja za legendo podjetništva, čeprav mu nasprotniki očitajo neobičajne načine sklepanja poslov. »Skrivnost mojega uspeha je le v tem, da delam trše kot vsi drugi,« pravi sam podjetnik.


Wayne Huizenga, podjetniška legenda: »Za to, kar delaš, imej veliko strastnega navdušenja, delaj trdo, okoli sebe pa izberi ljudi z dobrimi strokovnimi in osebnimi lastnostmi. Uživaj v poslu, a vse skupaj nujno uskladi z družino!«

Wayne Huizenga je znamenitost v ameriškem in globalnem poslovnem svetu. Je edini podjetnik, ki je iz nič ustvaril kar tri podjetja, uvrščena med najuspešnejša v ZDA. Je edini, ki je delnice kar šestih od njegovih mnogih podjetij spravil na newyorško borzo. Je doslej tudi edini lastnik treh profesionalnih športnih ekip, ki so osvojila državno prvenstvo. Wayne Huizenga je pač rojeni poslovnež. Eden najuspešnejših današnjih dni.
 
Podjetnik z jajci
 
Govorice, ki jih Wayne Huizenga seveda zanika, pravijo, da je za vzpon svojih podjetij uporabljal vsaj ne ravno uveljavljene, če že ne protizakonitih poslovnih prijemov. Nekoč naj bi nekoga dobesedno krepko zgrabil za jajca in ga prepričal, da je sodelovanje z njegovim podjetjem najboljše, kar si lahko želi tisti hip – poleg tega seveda, da ga izpusti.
 
A naj je imel Wayne Huizenga take ali drugačne prijeme, ga sodobni poslovni krogi danes častijo kot vzornika. Pred njim ni še nikomur uspelo, da bi kar tri svoja podjetja uspel uvrstiti na seznam petsto najuspešnejših ameriških podjetij poslovne revije Fortune. »Skrivnost mojega uspeha je le v tem, da delam trše kot vsi drugi,« skromno pove še danes kljub letom še zelo živahni mož, ki je od revije Financial World petkrat prejel naziv »direktor leta«, leta 2005 pa mu je ugledna organizacija Ernst & Young podelila tudi nagrado »poslovnež leta«. Poslovnež, ki je iz smetke na cesti ustvaril milijardno premoženje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *