Mobilna tajnica

Avtor: Petra Mauer | Objava: 04.02.2011

Pogum je pogosto poplačan. Vsaj tako meni Simona Zupančič s Primskovega na Dolenjskem, ki si je drznila pustiti redno delovno razmerje in se prepustiti toku podjetništva.


Simona Zupančič: »Verjamem, da je tudi v recesiji mogoče uspeti.« (Foto: Petra Mauer)

Simona Zupančič je bila vrsto let zaposlena v državni upravi. Opravljala je različna dela, zato si je nabrala ogromno izkušenj iz pisarniškega poslovanja. »Le kje drugje je še potrebne več birokracije kakor v javnem sektorju?« z nasmehom postavi retorično vprašanje in nadaljuje: »Služba v državni upravi je sčasoma postala enolična, monotona, zato sem se kljub podpisani pogodbi za nedoločen čas odločila sprejeti nove izzive.« Zaposlila se je na prevajalski agenciji, a je delo tudi na tem delovnem mestu ni popolnoma izpopolnjevalo. »Želela sem narediti še korak dlje in postati odvisna sama od sebe,« pojasni zgovorna Dolenjka, ki je lani maja začela hoditi po samostojni podjetniški poti.
 
V domači hiši si je uredila pisarno in vanjo vnesla vse potrebne stvari za nemoteno delo. »Moja prva ideja je bila ponujati pisarniške storitve, ki jih lahko opravlja mobilna tajnica, saj sem opazila, da je to pogosto problem v malih podjetjih, ki nimajo denarja za redno zaposlitev tajnice ali ta ne bi imela dela za osem ur dnevno, zato se delo prenaša na zaposlene, ki imajo tako in tako vsi zadosti dela,« razloži Zupančičeva. Kot pravi podjetnica, je tajnica desna roka vodstva in nemalokrat tudi vseh drugih zaposlenih. Njeno odgovorno delo zajema veliko več kot le dvigovanje telefonske slušalke in kuhanje kave, saj mora pisati dopise, organizirati sestanke in poslovne poti, uskladiti nočitve in prevoze, tujim partnerjem urediti čim bolj udobno bivanje v naši državi, narediti in vzdrževati red v evidencah in podobno.
 
Medtem ko redno zaposlena tajnica dela predpisanih osem ur, je mobilna tajnica prilagodljiva, podjetja jo pokličejo le, ko jo potrebujejo, kar včasih pomeni tudi pozno popoldne v petek, ko si nadrejeni umiri misli in se ima čas soočiti s kupi papirja.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *