Mobilnost je stvarnost

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 09.11.2012

V svetu in tudi pri nas postajajo podjetja vse bolj mobilna – vse več zaposlenih s pomočjo brezžičnih mobilnih naprav in aplikacij opravlja svoje poslovne naloge in funkcije prek interneta.


Delo kjerkoli in kadarkoli: mobilni delavec lahko od koderkoli prek kakršne koli naprave, opremljene s spletnim brskalnikom in povezane na internet, dostopa do podjetniških podatkovnih baz.

Pod mobilnim poslovanjem razumemo podporo kritičnim poslovnim funkcijam s pomočjo brezžične mobilne opreme in uporabo poslovnih aplikacij na mobilnih napravah. Mobilni delavci so zaposlenci, ki prek mobilnih naprav opravljajo nekatere posle: urejajo e-pošto in podjetniški koledar, izpolnjujejo naročilnice, delovne naloge in prejemnice, upravljajo dokumente in projekte ter ne nazadnje uporabljajo orodja za upravljanje odnosov s strankami (CRM) in načrtovanje podjetniških virov (ERP). Mobilni delavec lahko prek interneta dostopa do podjetniških podatkovnih baz od koderkoli, prek kakršne koli naprave, opremljene s spletnim brskalnikom, pod pogojem, da ima za to ustrezno pooblastilo. V mobilnem podjetju so mobilne naprave enakopravne s tradicionalnimi odjemalci, kot so prenosni in namizni računalniki.
 
Že več kot milijarda
 
Zasuk v mobilno prihodnost se je začel s prihodom pametnega telefona iPhone na tržišče pred petimi leti. »Ko so pametni telefoni in pozneje tablice postali tudi plaforme za prenos aplikacij in informacij, torej ne le komunikacijsko orodje, se je končalo obdobje uporabe aplikacij samo na namiznih in prenosnih računalnikih,« pojasnjuje strokovnjak David Mitchell Smith. »Sedaj jih nadomeščajo dinamični in raznoliki ekosistemi, ki povezujejo področja uporabniške elektronike in poslovnega računalništva ter stacionarnih in mobilnih odjemalcev.« V sektorju proizvodnje, na primer, so mobilne naprave in aplikacije ključna orodja za ustvarjanje sodelovalnega okolja odločanja, utemeljenega na informacijah. V Evropi je že 35 odstotkov proizvajalcev »mobiliziralo« svoje CRM aplikacije. Zaradi pospeševanja poslovnih procesov se hitro povečuje uporaba mobilnih rešitev tudi v logistiki in oskrbovalnih verigah.
 
V svetu je lani, po oceni analitskega podjetja IDC, mobilno delala milijarda ljudi. Število mobilnih delavcev se bo leta 2015 povečalo na 1,3 milijarde, 37,2 odstotka svetovne delovne sile. Največji bo delež območja Azije in Tihega oceana z blizu 838 milijonov (v primerjavi s 602 milijona v letu 2010), od tega največ na Kitajskem in v Indiji. V Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA) bo blizu 245 milijonov mobilnih delavcev (186 milijonov v 2010), v dveh Amerikah 212 milijonov (182 milijonov v 2010), na Japonskem pa blizu 37 milijonov (v primerjavi z malo več kot 36 milijonov v letu 2010). Mobilno poslovanje je postalo vseprisotno, kar je tudi razumljivo, če vemo, da je prodaja mobilnih naprav (tablic in pametnih telefonov) že lani presegla prodajo osebnih računalnikov po količini, letos pa tudi po vrednosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *