Mobing na delovnem mestu

Avtor: Boštjan J. Turk | Objava: 08.09.2008

V zadnjem času se velikokrat omenja mobing oziroma šikaniranje na delovnem mestu. Po novem Kazenskem zakoniku bo mobing tudi kaznivo dejanje, ki se bo lahko kaznovalo z zaporom do dveh let.


Po novem Kazenskem zakoniku bo mobing tudi kaznivo dejanje, ki se bo lahko kaznovalo z zaporom do dveh let. (iStockPhoto)

Ne tako dolgo tega me je dober znanec prosil, da se mu kot pravni strokovnjak pridružim pri pogovoru v manjšem podjetju, ki se je ukvarjalo z nekakšnim poslovno-finančnim svetovanjem. Že na prvi pogled je bilo videti, da gre za podjetje, ki ne varčuje pri opremljenosti svojih poslovnih prostorov. Marmor, usnjeni stoli, najnovejša elektronika, drago pohištvo, slike znanih slikarjev.  

Kmalu zatem je pristopil mlad direktor, ki je že na prvi pogled spominjal na tisto sporno vrsto japija. Hladno leden pogled, pretirana uradnost, neodzivnost na znančeve humorne vložke. Znanec, ki je imel sicer dobro izobrazbo, se je navkljub ne najboljšim občutkom odločil, da sprejme ponujeno delovno mesto finančnega svetovalca, saj ga je premamila dobra plača. Kaj hitro mu je postalo žal, saj je sčasoma postal žrtev sistematičnega mobinga, ki je tudi v slovenskih podjetjih vse bolj prisoten.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *