Moja formula za uspeh

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 04.08.2008

Uspeh v podjetništvu lahko le redko pripišemo naključju; preučevanje uspešnih podjetnikov je namreč pokazalo, da nanj vpliva cela vrsta dejavnikov.



Kateri so ključni dejavniki uspeha podjetnikov? O tem je bilo mnogo napisanega tako v poljudni kot tudi strokovni in znanstveni literaturi. Vprašanje je očitno te vrste, da spodbuja k razmišljanju. Najbrž si ga marsikdo prevaja približno takole: »Če so dejavniki uspeha znani, se vsega razen sreče lahko naučim. Torej lahko postanem uspešen podjetnik, če le ne bom imel prehude smole.« Vendar ni tako preprosto. Študije uspešnih podjetnikov po vsem svetu kažejo, da so sicer različni dejavniki, ki so pri nekaterih podjetnikih in v nekaterih okoljih bolj in v drugih manj poudarjeni. Pomembno pa je vedeti, da naključij ni oziroma so zelo redka.  

Ključni dejavniki uspeha 

Vizija
. S tem se vse skupaj začne. To je jasna slika prihodnosti, pravzaprav pogosto kar sanje, kaj bo z mano in mojim podjetjem čez pet ali deset let. Podjetniki tipa »hja, bomo videli, kaj bo jutri« težko uspejo. Uspešni pa svojo podjetniško barko peljejo točno proti zastavljenem cilju, čeprav je ta lahko oddaljen leta in leta. Imeti jasno vizijo ni samo lastnost uspešnih podjetnikov, ampak vseh uspešnih ljudi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *