Moramo biti optimisti

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.01.2011

»Stanje v gospodarstvu je že dolgo slabo, tudi napovedi niso obetavne, a kdor ima podjetje, mora biti optimist,« trdi predsednik OZS Štefan Pavlinjek.


Štefan Pavlinjek: »Zadeve poskušamo reševati z dialogom, se pa res nagibamo k temu, da bi šli na ulico, ker pri tej vladi samo ulica rešuje probleme.«

Katere težave mučijo podjetnike zadnji dve leti in še več, vemo. Tudi država ve, saj jih Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) vneto beleži in predstavlja vladi na spomladanskih dnevih slovenske obrti in podjetništva. A predsednik OZS Štefan Pavlinjek pravi, da podjetniki uresničitve večine zahtev z zadnjega seznama lani niso dočakali. Problemi pa se le še poglabljajo.
 
Lani spomladi ste v intervjuju za našo revijo dejali, da ste razočarani nad resnostjo vlade, ko gre za urejanje težav, ki pestijo podjetnike. Je zdaj kaj drugače?
Ne, zdaj smo morda še bolj razočarani. Nekaj zakonov je šlo skozi proceduro, ne da bi nas vlada sploh upoštevala. Tako je šla mimo nas nova pokojninska zakonodaja in tudi pri minimalni plači, ki smo jo pogojevali s spremembo delovne zakonodaje, se stvari zdaj odvijajo v drugo smer. Ta zakonodaja ne bo primerljiva z drugimi v Evropi.
 
Se bodo s pokojninsko zakonodajo prispevki podjetnikom res močno povečali?
Prispevki se bodo postopoma povečali podjetnikom z najnižjimi osnovami. Tistim samostojnim podjetnikom, ki so zdaj v drugem zavarovalnem razredu, pa se bodo prispevki povečali tudi za 50 odstotkov, toda ne postopno. V podjetništvo so šli ljudje, ki so se želeli samozaposliti in si tako omogočiti preživetje. S prvim marcem lani v času največje krize so se zaradi novega zneska minimalne plače samostojnim podjetnikom že povečali stroški za socialno zavarovanje. Stroški prispevkov so se v najnižjem zavarovalnem razredu tako povečali za 23 odstotkov, kar znese zdaj 280,43 evra mesečnega stroška. Ko se bodo prispevki dodatno povečali, tega bremena ne bodo zmogli in še vrniti bodo morali denar, ki so ga dobili za samozaposlitev. V obrti je tudi dosti takih, ki imajo doma kmetijo, pozimi pa opravljajo drugo dejavnost, na primer mizarstvo. Iz te dejavnosti nimajo toliko prihodkov, da bi plačevali prispevke in jim doslej tudi ni bilo treba, ker so zavarovani kot kmetje. Taki bodo registrirano dejavnost opustili in delali naprej na črno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *