Moč pozitivnega mišljenja

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 12.02.2013

Stvarnost za podjetnike in državljane Slovenije ni prijetna. Ampak, kako se bomo nanjo odzvali je naša odločitev, ki je odvisna od naše genske zasnove, vzgoje, izkušenj in procesiranja informacij, ki jih dnevno dobivamo iz medijev, pogovorov.



Mnogo podjetnikov ima ta čas veliko večje probleme, kot pa so jih imeli pred štirimi leti. O tem ni dvoma! Le redkim gre bolje, kot jim je šlo. Precej jih ima ogromne probleme, ker ne morejo poravnavati svojih obveznosti. Imajo čisto človeške probleme, ko morajo odpuščati zveste sodelavce. Ampak pravi podjetniki bodo našli nivo, ko bodo še vedno lahko poslovali. Ali pa bodo morali posel žal zapustiti in poiskati nove izzive. Ob tem velika večina podjetnikov ni zadovoljna s stanjem v državi, ker vedo, da bi bilo lahko vsem bolje. Glasno kritizirajo, kajti naši politiki bi lahko zagotovo naredili veliko več, kot so. Vendar: ali bomo sedaj vsi žalostni, depresivni?
 
Ne, v danih okoliščinah moramo najti tisto dobro, kar nas lahko vzpodbuja pri našem delovanju. Zaupati moramo vase, da bomo našli poslovna področja, kjer smo lahko uspešni. Ljudje bodo zagotovo še kupovali. Ne luksuzne dobrine, ampak blago in storitve, ki jih potrebujejo ali se jim izplačajo. Iskali bodo cenejše, vendar še vedno kakovostno blago in storitve. Ne bodo nam omogočali velikih zaslužkov. Ne računajmo na to, da bomo na hitro obogateli. Zadovoljni bomo, če bomo lahko poravnavali vse naše obveznosti in bili primerno nagrajeni za naše delo in podjetnost. Tržišče se zagotovo spreminja! Torej moramo spremeniti našo ponudbo. Morda to ni ne prvič, zagotovo pa ne zadnjič.
 
Vzroka za pesimizem torej ni. Tudi pri podjetnikih ne. Ne pustimo se pritegniti v vsakodnevni krog širjenja negativnih novic. Podjetnik mora v vsaki novici najti kaj dobrega, poiskati tudi pozitivne novice. Resnično gre pogosto le za vprašanje pogleda. Naj bo pozitiven.
 
Igor Kadunc

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *