Naivna vera v krasne dokumente

Avtor: Klara Stanič | Objava: 11.06.2007

Resnična zgodba o tem, kako so naši podjetniki spoznali, da lepi dokumenti še ne pomenijo, da neko podjetje zares obstaja. Nateg vas lahko stane nekaj sto tisoč evrov.



Od podjetja dobimo dopis. V glavi dokumenta so telefonske številke, matična številka, davčna številka, kapital podjetja in tako naprej. Ste se kdaj vprašali, ali so vsi podatki resnični? Ali podjetje, ki nam ponuja neko stvar, res obstaja? Danes lahko namreč vsak sestavi zelo lep dopis z glavo in nogo, vanj pa vpiše, kar želi. Še najmanjša težava je dobiti mobilni telefon (po možnosti predplačilni), registrirati domeno in narediti lepo predstavitveno spletno stran. Seveda je vse skupaj samo vprašanje vloženih sredstev in energije. Zelo hitro se lahko opečemo, samo od »pogajalskih« sposobnosti na drugi strani in domiselnosti »lumpov« pa je odvisno, kako velike bodo opekline. 
 
So različni dokumenti jamstvo, da je podjetje resnično? 

Če novih poslovnih partnerjev ne bi iskali vsak dan oziroma če oni ne bi iskali nas, potem bi naše poslovanje verjetno hitro zamrlo (vsaj možnost, da do tega pride, je v primeru neaktivnosti večja), zato ni redkost, da gre vsak dan skozi naše roke veliko ponudb, dopisov, faksov in tako naprej, v katerih iščemo poslovne priložnosti ali možnosti prihranka.

Kaj se zgodi, ko najdemo (ali smo najdeni) stvari, ki se nam zdijo zanimive? Obstaja več možnosti. Lahko pišemo zgodbo o uspehu, naredimo povprečen posel ali morda celo kaj izgubimo, obstaja pa še vsaj ena možnost, in sicer da nas »nategnejo«.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *