Najboljša služba je imeti lasten posel

Avtor: Nives Pahor | Objava: 08.07.2010

Enajst idej za posle, ki jih lahko pričnete opravljati poleti, večino pa lahko opravljate skozi vse leto.


(Vse fotografije BigStockPhoto)

Začeti ni nikoli lahko, zlasti v časih, ko na trgu ni vse rožnato, a za podjetne, ki imajo željo nekaj ustvariti, tudi to ni omejitev. Torej, če iščete priložnost za dodaten zaslužek ali morda iščete novo službo, razmislite raje o začetku svojega posla.
 
Za začetek lahko razmislite o malih poslih, ki jih brez težav začnete sami in ki vam bodo prinesli prvo samostojno podjetniško izkušnjo brez večjih tveganj. Lahko gre samo za popoldansko dejavnost, za sezonski posel ali celoletno dejavnost. Razmislite, kaj znate oziroma, kaj bi lahko začeli delati takoj. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj idej.

Vodeni turistični ogledi
 
Če živite na področju, ki je kakorkoli privlačno za turiste, bodisi z zgodovinskega, kulturnega, športnega, naravnega, znanstvenega ali kakšnega drugega vidika, lahko razmislite o ponudbi vodenih turističnih ogledov. Seveda vas mora veseliti delo z ljudmi in ne sme vas biti strah javno nastopati. Pred pričetkom poslovanja morate pridobiti tudi licenco, ki vam dovoljuje opravljanje turistične dejavnosti.
 
Vaša ponudba je v celoti prepuščena vaši domišljiji. Poleg klasičnih turističnih tur lahko strankam ponudite inovativne pakete, ki vas bodo ločili od konkurence, kot so na primer: eko-ture po gorskih kmetijah, za ljubitelje ptic lahko pripravite posebno turo opazovanja ptic, vse adrenalina željne lahko popeljete raziskovat kraške jame, ali z gorskim kolesom po rovih Kralja Matjaža na Koroškem … Ponudbo lahko prilagodite letnemu času, saj ima vsak svoj čar za določene dejavnosti.
 
Pa tudi če ne živite v najbolj turističnem predelu Slovenije, imate veliko priložnosti. Slovenija je majhna in zelo raznolika.

Urejanje vrtov, zelenic, parkov ...
 

Urejanje vrtov hiš, košnja in urejanje zelenic, urejanje žive meje, striženje dreves, sajenje rož in zalivanje rastlin so zanimive ideje za pomladansko, poletno ali jesensko delo. Tovrstna dejavnost lahko postane vaš glaven vir zaslužka ali kot popoldanska dejavnost le vir dodatnega zaslužka. Delo ne zahteva posebnih spretnosti, opravlja ga lahko praktično kdorkoli, ki rad dela v naravi. Več znanja boste potrebovali, če se boste odločili, da se podate na področje svetovanja o urejanju vrtov, o tem, katere rastlinske vrste dobro uspevajo na konkretnem vrtu, v senci, na soncu ... tu brez poglobljenega znanja o vzgoji rastlin ne bo šlo.  

Možnosti na tem področju je veliko, vse je odvisno od tega, kako široko bi zastavili ponudbo. Mogoče je bolje začeti z malim.
 
Dostava sveže zelenjave in sadja na dom 

Ljudje čedalje bolj pazijo na to, kaj jedo in od kod hrana prihaja. To pomeni, da je na trgu, zlasti v večjih mestih, čedalje več ljudi, ki so pripravljeni plačati več, le da bodo jedli boljšo in zares kakovostno hrano. Pomlad, poletje ali jesen so ravno primerni časi za začetek takšnega posla.  

Če sami nimate svojih obdelovalnih površin, na katerih bi pridelovali zelenjavo, ali celo svojega sadovnjaka, se lahko dogovorite s kakšnim kmetom ali trgovcem za sodelovanje. Storitev pa lahko oglašujete z letaki na tržnicah. Razmisliti morate tudi o dostavnem prevoznem sredstvu, to je lahko motor, kolo, avtomobil ..., ki ga lahko polepite z oglasi za svojo ponudbo.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *