Nakup podjetja v tujini

Avtor: Zoran Jereb | Objava: 07.07.2008

Ideja za nakup podjetja v tujini se zdi privlačna, a zahteva temeljit premislek in pomoč dobrih svetovalcev, pravijo podjetniki, ki s temi posli že imajo izkušnje.


Zakonca Maja in Željko Vidovič podjetnikom, ki razmišljajo o nakupu podjetij v EU, svetujeta, naj se v tujini lotevajo le poslov, ki jih obvladajo, ali poiščejo pomoč strokovnjakov iz domačega okolja. »Za preverjanje, ali se bo določen posel prijel ali ne, je domači trg vsekakor primernejši kot tuji,« pravi Maja Vidovič. (foto: arhiv zakoncev Vidovič)

Zakonca Maja in Željko Vidovič, ki imata v Mariboru turistično agencijo Realta, sta marca letos kupila hotel Lindenhof v Seelachu ob Klopinjskem jezeru v Avstriji. Takih primerov, ko naši podjetniki kupujejo podjetja v tujini sicer ni veliko, a so čedalje pogostejši. Nakup podjetja v tujini je velik izziv za vsakega podjetnika in lahko pomeni pomembno stopnico k internacionalizaciji poslovanja. 

Z našim vstopom v EU, sprejemom evra ter poenotenjem zakonodaje z evropsko so se podjetnikom ponudile nove poslovne priložnosti, saj so nakupi podjetij v tujini zdaj preprostejši. Kljub vsemu pa to še vedno ni enostaven posel, zato se ga brez dobrih svetovalcev ni pametno lotevati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *