Naložbena strategija - 3. korak: Koliko let varčevanja je za naložbo v delnice dovolj?

Avtor: Robert Kleindienst | Objava: 11.02.2008

Varčujete za stanovanje, ki bi ga nadvse radi kupili čez dve leti? Potem na delnice raje pozabite!


Vlagatelj, ki je investiral vsaj 20 zaporednih koledarskih let, je po ameriških statistikah rasti in padcev tečajev iz 19. in 20. stoletja vedno dosegel realno pozitivno donosnost. (iStockPhoto)

V časih po večjih borznih padcih, kot smo jim bili na svetovnih borzah priča v začetku tega leta, v javnosti pogosto zasledimo naslednjo izjavo: »Razmere na kapitalskih trgih so negotove, zato namesto po delnicah nekaj časa raje posegajte po varnejših naložbah«. Takšne izjave so povsem nesmiselne. Razmere na kapitalskih trgih so namreč vedno negotove. Žal se veliko vlagateljev te negotovosti (naložbenega tveganja) zave šele, ko tečaji padajo. V resnici pa je naložbeno tveganje vseskozi prisotno. Tudi visoka rast tečajev je le dokaz tega tveganja. Ljudsko bi temu rekli: Bolj ko gre gor, bolj gre lahko dol.  

So pa padci tečajev, kot smo jim bili priča v zadnjem času, zelo jasno opozorilo, da delnice pač niso naložba na kratek rok. Ne le da borznih dogodkov na kratek rok nihče ne more verodostojno napovedati (odvisni so namreč predvsem od dogodkov, ki se še niso zgodili ali javnosti še niso znani), temveč je verjetnost padcev tečajev na kratek rok za želodce večine vlagateljev prevelika – precej večja kot na daljši rok. Kako je to možno?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *