Napake pri selekciji

Avtor: Franka Bertoncelj | Objava: 07.09.2009

Bi zaposlili osebo, ki vam na prvi pogled ni všeč? Ali tisto, ki se v prejšnji službi ni izkazala? Morda pa stvar le ni tako preprosta.


Osebi, ki nam je na prvi pogled všeč, bomo pripisali tudi pozitivne osebnostne lastnosti, neprivlačen videz pa povezali z nečim neprijetnim. (BigStockPhoto)

Vsakič, ko se v podjetju pojavi potreba po novem sodelavcu, je podjetje pred neke vrste »preizkušnjo«. Kdo bo izbran, kakšen bo, ali bo dosegal delovne rezultate, ali se bo vklopil v tim, kaj bo njegov prihod pomenil za druge, ali se bodo ustaljeni vzorci delovanja tima spremenili …
 
Podjetje, gledano biološko kot organizem, je pred implantacijo novega organa. Manjši ko je organizem, večji bodo vplivi in posledice implantacije. Spremembo v timu čutijo vsi. V velikih podjetjih se lahko vpliv manj ustrezno ali celo napačno izbranega kandidata zakrije, v manjših pa je pravilen izbor ključnega pomena.
 
Kadrovski selekcijski intervju
 
Najpogostejši način izbora novega sodelavca je tako imenovani kadrovski selekcijski intervju. Gre za pogovor med potencialnim kandidatom in bodočim delodajalcem. Čeprav je intervju odlično orodje za ocenjevanje in je končna odločitev o zaposlitvi ali zavrnitvi kandidata največkrat odvisna ravno od intervjuja, pa gre veliko kritik ravno na njegovo subjektivnost.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *