Narava je njegov direktor in sodelavec

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 06.10.2011

Sprva so se mu prizanesljivo nasmihali, ko je vsem najsodobnejšim mehanizmom za čiščenje navkljub razlagal, da je vodo mogoče ceneje in učinkoviteje prečistiti s preprosto metodo pretakanja skozi bazene premišljene mešanice peska in rastlinja. Danes se mu ne posmehuje nihče več.


Danijel Vrhovšek: »Našim vladam zamerim, da niso prepoznale, da je naše okolje edina primerjalna prednost, ki jo imamo.«

Sicer z letom primernim realističnim pogledom na svet, a še vedno z idealističnim žarom v vsebini svojega poslanstva si želi, da bi bil dvajset let mlajši, da bi lahko še videl rezultate svojega dela in še več naredil za čistejšo naravo. Tisti dan, ko sva sedla k pogovoru, so nenehno zvonili telefoni, iz slušalke so zvenele čestitke ter razkrile, da je napolnil 66 let.  

Še veliko zdravih let si želi, ker je mimo steklo precej časa, da so ljudje prepoznali in začenjali razumeti, da tako ne morejo več onesnaževati narave in da je nujno potrebno narediti nekaj za njeno ohranitev. Šele zadnjih nekaj let lahko dodobra unovčuje svoje nabrano znanje in s konkretnimi aktivnostmi, ki jih je raziskoval in prepoznaval desetletja, tudi v praksi pomaga omiliti, če že ne ustaviti norijo uničevanja naravnega okolja.  

Iz teorije v prakso 

Nekoč si je zastavil tri cilje: da bo šel na olimpijado, doktoriral in ustanovil podjetje. Uresničil je vse tri.  

Kot mladenič se je posvetil športu. V arhivih olimpijskih iger v Mehiki z letnico 1968 med plavalci najdemo tudi njegovo ime: Danijel Vrhovšek, sto metrov hrbtno, dvanajsto mesto. Po diplomi na biotehnični fakulteti je četrt stoletja predaval na biotehniški fakulteti, sodeloval v raziskavah in napisal vrsto znanstvenih razprav. Vedno bolj je bil prepričan, da je človek v svoji želji po čim hitrejšem razvoju v nenehni vojni z naravo. Dodobra je tudi spoznal razsežnosti boja za preživetje, ki ga obvlada narava.  

»Potem pa sem imel nekega dne dovolj teorije, postal zasebni raziskovalec, veliko hodil po terenu, prepoznaval slovensko problematiko onesnaženosti voda, sodeloval pri čiščenju blejskega jezera, ter nato leta 1994 zakorakal v podjetniške vode.« Posvetil se je razvojno raziskovalni dejavnosti ter vlagal svoje znanje in izkušnje v izobraževanje novih strokovnjakov. Prišel bo čas, ko bo raziskave in znanje lahko uporabil v praksi na terenu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *