Nastaviš kompas in ujameš veter v svoja jadra

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 07.05.2008

Marjana Majerič je letos prejela ugledno nagrado ameriške vlade Woman and Entrepreneurship. Enomesečno bivanje v Ameriki je bila odlična priložnost za spoznavanje razlik med našim in njihovim dojemanjem podjetništva.


Marjana Majerič

Ameriška vlada je 12. februarja letos podelila nagrade Woman and Entrepreneurship (Ženska in podjetništvo) 16 ženskam iz prav toliko držav. Med njimi je bila tudi Slovenka Marjana Majerič, namestnica direktorja Smart inkubatorja, ki je pred tem dobro desetletje delala v prvi družbi tveganega kapitala pri nas Horizonte Venture Management. Kakšen ugled ima ta nagrada, govori dejstvo, da so prejemnice nagrade sprejeli najvišji politiki ameriške vlade in jih nato še pet tednov gostile oblasti različnih zveznih državah in lokalnih skupnosti.  

Gospa Majerič, kakšno priznanje pravzaprav je Woman and Entrepreneurship in kako ste prišli med nominiranke?
 
Ameriška veleposlaništva vsako leto po različnih državah sveta nominirajo osebe, ki s svojim delom zaznamujejo določeno področje. Eno od nominiranih področij je tudi podjetništvo.

Nominacijo za to nagrado sem pridobila, ker sem na številnih področjih podjetništva pionirka. Delo na področju podjetništva sem začela na tuji banki, kjer sem na kreditnem oddelku za mala in srednje velika podjetja skrbela za financiranje rasti podjetij, nato sem delala v prvem skladu tveganega kapitala v Sloveniji, sem članica strokovnega programskega sveta Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, strokovno sem povezana s Tehnološkim parkom Ljubljana, sem certificirana vavčerska svetovalka Japtija, predavam podjetniške teme … V tem trenutku sem namestnica direktorja v prvem slovenskem zasebnem podjetniškem inkubatorju Smart Startu, kar je tudi novost pri nas.

Od predlaganih kandidatinj je nato State Department izbral 16 nagrajenk z vsega sveta. Podobne nagrade podeljujejo v več kategorijah. Šele ko sem bila tam, sem izvedela, da je nagrado pred leti prejel tudi dr. Janez Drnovšek.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *