Nastop je »pogovor« z občinstvom

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 14.03.2008

Ko se pogovarjamo s prijatelji, sodelavci ali z znanci, praviloma gledamo vanje, imamo odličen stik z očmi, svoje besede pa podkrepimo z obrazno mimiko in z gibi telesa, predvsem rok.


Sproščenost in navdušenje nad vsebino sta bistveni komponenti vsakega odličnega predavatelja. (iStockPhoto)

Zakaj se nam potem tolikokrat zgodi, da pred večjim občinstvom na vse to nekako »pozabimo« - smo okorni in gledamo kar »tja v en dan«. Verjetno le zato, ker nas zgrabi neke vrste (pra)strah pred množico: »Sam proti njim«?  

Vaše telo in oči 

Telo pritegne pozornost, oči pridobijo, glas le še zaveže »pentljo« nad vašim uspehom – nad skupno zmago vas in občinstva. Že telo pomeni ogromno. Ko stopite pred občinstvo samozavestno, živahno in odločno (a spoštljivo), vas nemudoma opazijo. Ko se z nasmehom in žarom vaših oči ozrete po obrazih ljudi, so že na vaši strani. Ko spregovorite, ste že tako rekoč prijatelji. Sliši se imenitno – in če boste med nastopom pozorni le na nekaj stvari, vam bo tudi uspelo. 

O načinu prihoda pred občinstvo odločate vi. Pravzaprav morate želeti tja, komaj čakati, da se pojavite v učilnici, na odru, v sejni sobi. Želja in navdušenje prineseta vse druge gradnike nastopa.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *