Nasvet, pomoč, izkušnje

Avtor: Alja Gajšek | Objava: 03.02.2012

Mentorstvo v podjetništvu je pomembna oblika podpore, ki predvsem mladim podjetnikom olajša začetno podjetniško pot oziroma rast njihovega podjetja. Gre predvsem za izkušene in uspešne podjetnike in menedžerje, ki pomagajo mlajšim kolegom pri njihovih izzivih.


Jerry Colonna: »Kot mentor sem začutil zadovoljstvo, ko sem pri svojem mentorirancu po polovici leta videl spremembe, ki jih je začel uvajati. Postal je bolj miren, ko je naredil napake, in se tudi prej pobral.«

V ZDA je koncept mentorstva zelo razširjen. Vsi podjetniki, ki pridobijo investicijo, namreč takoj dobijo tudi mentorja oziroma coacha. V Sloveniji pa se mentorstvo šele razvija. Eno prvih oblik mentorstva za podjetnike je razvil podjetniški center CEED Slovenija, ko je pred šestimi leti začel s pobudo mentorskega programa, da bi izkušenejši podjetniki in menedžerji delili svoje izkušnje z mladimi podjetniki, ki imajo ambicijo in potencial za rast. Začetna pobuda je prerasla osnovno idejo in CEED danes v svojih podjetniških programih, ki temeljijo na prenosu znanja in izkušenj ter reševanju konkretnih poslovnih izzivov podjetnika, povezuje letno prek 50 podjetnikov (v vseh letih prek 200 podjetnikov) s skupino več kakor 50 mentorjev.
 
O tem, kako v ZDA deluje koncept mentorstva in o njegovem pomenu za razvoj učinkovitega podpornega okolja za podjetnike, je na CEED srečanju v začetku decembra govoril tudi Jerry Colonna, eden prvih newyorških investitorjev v internetna podjetja. V njegovem portfelju so podjetja, kot so Twitter, Lycos, Geocities, Gamesville in slovensko podjetje Zemanta. Revija Upside Magazine ga je uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi nove ekonomije, revija Forbes pa med najboljše vlagatelje tveganega kapitala. Colonna danes sicer še investira, a svojo ključno vlogo bolj vidi pri razvoju podjetnikov in podjetniškega okolja v vlogi coacha oziroma mentorja več kakor 40 hitrorastočim podjetnikom z vsega sveta. Med njimi je Zemanta, letos pa začenja sodelovanje tudi s slovenskim podjetjem Marg, ki je bil ključni pobudnik Colonnovega ponovnega obiska v Sloveniji. Colonna se je prvi dan svojega obiska srečal z mentorji podjetnikom v programih CEED Top Class in mentorji mladim menedžerjem v programu ameriške gospodarske zbornice Young Professionals. Z njimi je delil svoje izkušnje o tem, kako zaznava in razume podjetnike, s kakšnimi izzivi se srečujejo, ter seveda o tem, kaj pomeni biti mentor. Predvsem pa je mentorjem položil na srce, da morajo sprejeti odgovornost za razvoj nove generacije uspešnih podjetnikov in menedžerjev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *