Načrtovanje izobraževanj – v katere zaposlene investirati?

Avtor: Nikolaj Mejaš | Objava: 12.02.2013



V podjetju pripravljamo načrt izobraževanj za leto 2013. Ker tudi nas kriza ni zaobšla, sredstev ni na pretek. Mi lahko svetujete, kam usmeriti sredstva, ki jih imamo na razpolago? Ali naj nekaj naredimo za vse zaposlene ali raje nekaj več za izbrane posamezne sodelavce?

Predlagam, da najprej opredelite vaše ključne kadre in talente in tem namenite več sredstev za izobraževanje. Ti so namreč tisti, ki so vaši »vlečni konji«. Tisti, ki svoje delo opravljajo aktivno zavzeto in kažejo, da jim je vaše podjetje pomembno in da želijo v njem graditi kariero na dolgi rok, so potencial za investiranje. Z njimi se pogovorite in skupaj opredelite, katera znanja bi jim še koristila, katere kompetence bi morali še razviti za lažje uresničevanje ali preseganje poslovnih ciljev. V zaposlene, ki kažejo le povprečne dosežke, pa nehajte investirati ali investirajte le minimalno. V tiste, ki ne dosegajo niti povprečnih rezultatov (če so takšni med vami), pa ne vlagajte popolnoma nič, raje naredite kaj na tem, da bodo zapustili vaše podjetje. V okviru razvojnih letnih pogovorov, če jih imate vpeljane v podjetju (sicer vam priporočam, da jih vpeljete), se z njimi o tem področju tudi pogovorite.  

Naredite torej diferenciacijo pri načrtovanju sredstev za pridobivanje dodatnih znanj in razvoj potrebnih kompetenc. Lahko pa naredite tudi model sofinanciranja, kriza je namreč tako za lastnike podjetij kot tudi za zaposlene. Povabite jih, da greste skozi krizo skupaj in s skupnimi močmi, tako da s sofinanciranjem prispevajo tudi zaposleni.

Ob tem bi vas želel usmeriti tudi na spremljanje razpisov, preko katerih lahko pridobite državna in evropska sredstva za sofinanciranje usposabljanj, na primer preko razpisov Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije in drugih.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *