Ne kradi (programov)!

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 13.06.2007

Kako čim ugodneje in smotrneje do zakonite programske opreme za pisarno?



Ko so se pisale božje zapovedi, še ni bilo filmov in računalniških programov. Ali to pomeni, da smo zato pri računalniških programih odvezani zapovedi? Ne, nismo. V primeru brezplačnih programov pa sploh ni treba, da bi nas to skrbelo.  

A skušnjava je huda. Vsak malo boljši mladostnik najde programe oziroma razvozla njihovo varovalno kodo. Bog sicer vse vidi, vendar vsi vanj ne verjamemo, še manj v pekel. Malo nas pretrese (pa bi nas moralo bolj) sporočilo, da je združenje BSA (Business Software Aliance) odkrilo tatove intelektualne lastnine in se pogodilo z različnimi podjetji, ki niso spoštovala zakonov in so uporabljala (morda celo prodajala) nezakonito programsko opremo. Da tržni inšpektorji obiskujejo podjetja in pregledujejo dokumentacijo za nameščene programe, ve malo ljudi. 

Da ne bi vedeli, kaj je zakonita in kaj nezakonita oprema, se ne morete izgovarjati. Če ne veste, vam naj povem, da obstajajo celo programi, ki vam pregledajo računalnik in vam povedo, ali je v njem kaj sumljivega.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *