Nepremičnine kot vir pasivnih prihodkov

Avtor: Mateja Jesenek | Objava: 06.10.2006

Naj vlagamo v nepremičnine posredno prek vrednostnih papirjev ali neposredno z nakupom in oddajo, so donosi privlačni, čeprav brez tveganja niti tu ne gre.



Že star židovski pregovor pravi, da bi morali svoje premoženje razdeliti (in s tem razpršiti tveganje) vsaj na tri dele: v posel, nepremičnine in druge naložbe (gotovina, vrednostni papirji). 

Zakaj bi sploh vlagali v nepremičnine? 
 
Vlagati v nepremičnino ne pomeni kupiti stanovanja ali hiše, kjer potem tudi živimo. V tem primeru gre samo za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb. Vlagati pomeni naložiti denar v naložbo, ki nam bo v naslednjih letih prinašala donos. V primeru nepremičnin je to dohodek iz oddaje v najem in morebitni kapitalski donos, ki se kaže v povečanju tržne vrednosti nepremičnine nad nakupno vrednostjo. 
 
Skupni donos, ki se izraža kot seštevek obeh prej navedenih donosov, se je v zadnjih letih gibal od devet do štirinajst odstotkov na leto, kar je seveda več kot pri vložkih v obveznice in nekaj manj, kot bi prinesle naložbe v delnice. Tudi med letoma 2000 in 2003, ko so delniški tečaji v svetu zelo padli, so bile naložbe v nepremičnine zelo donosne. V nekaterih predelih Londona (Chelsea) in tudi na priljubljenih lokacijah v ZDA (Kalifornija) so se vrednosti nepremičnin v tem obdobju podvojile, tudi potrojile.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *