Nobelova nagrada za mir podjetniku - »bankirju revežev«

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 07.11.2006

Muhamad Junus - profesor ekonomije, rešitelj revnih, uspešen podjetnik. Kako najti formulo, ki reši družbeni problem in podjetniku omogoči hkrati finančni uspeh in vero v idejo?


Več kot 94 odstotkov strank Junusove banke so ženske iz revnih slojev. M. Junus je na levi. (Foto: Reuters)

Pred kakšnimi 100 leti je Alfred Nobel, podjetnik, ki je obogatel z izumom dinamita, odkupil svojo slabo vest, ker je pač odkril eksploziv, tako, da je ustanovil sklad, ki vsako leto podeljuje najbolj vrhunska priznanja na različnih področjih človekovega udejstvovanja. Letos se je ta sklad, ki ga je ustanovil podjetnik, spomnil nekega plemenitega in hkrati uspešnega podjetnika.  

Nobelova ustanova, ki odloča o izjemnih ljudeh, ki prejmejo Nobelovo nagrado, se povečini ravna po intelektualnih dosežkih, vsaj tako predstavo imamo o prejemnikih te nagrade na primer za odkritja v fiziki ali kemiji. Sklad pa občasno razburi javnost s kakšno izvirnejšo odločitvijo, zlasti povezano z izborom književnika ali prejemnika nagrade za mir. Letos so zelo presenetili tudi z odločitvijo glede nagrade za mir, ki jo je dobil Muhamad Junus iz Bangladeša s svojo banko Grameen. Prvemu gre nagrada za njegov model mikrokreditiranja, banki pa zato, ker je to idejo aplicirala. Mikrokrediti so to, kar pove že ime: mali krediti, v povprečju vredni manj kot 40.000 tolarjev, ki jih banka daje ljudem na zaupanje. Ideja dajanja kredita brez jamstva se zdi povsem skregana z bančno logiko, a vendar je ta ideja uspela tudi v komercialnem smislu. Skoraj 100 odstotkov posojilojemalcev svoja posojila redno vrača, banka pa ima danes 6,7 milijona strank.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *