Nova tehnološka revolucija – e-mobilnost!

Avtor: Vito Komac | Objava: 06.04.2010

V nekaj letih bodo trg preplavila električna vozila – kolesa, motorji, avtomobili, ki odpirajo celo vrsto poslovnih priložnosti.


Delež e-koles med vsemi danes prodanimi kolesi je okoli 10-odstoten.

Tehnološka revolucija, imenovana e-mobilnost, gre vštric z okoljevarstveno osveščenostjo in zakonskimi predpisi, ki marsikje prepovedujejo uporabo motornih vozil z motorji z notranjim izgorevanjem v mestih. Ena od projekcij pravi, da bo proizvodnja enoslednih električnih vozil, se pravi e-skuterjev in e-koles, do leta 2015 dosegla 466 milijonov vozil! Glavni kupci bodo Kitajci, val pa bo preplavil tudi Evropo. Ekspanzija bo mnogo večja in pomembnejša, kot je bila ekspanzija gorskih koles. Vsekakor daleč od tega, da bi bila poslovno zanemarljiva. Podjetniške priložnosti pa se napovedujejo tudi v distribuciji in gradnji mreže napajalnih postaj za novo generacijo vozil. O razsežnosti priložnosti govori primer iz Londona. Župan Boris Johnson je lansiral plan, imenovan »Electric Vehicle Delivery Plan for London«, ki bo omogočal Londončanom, da bodo na vsakem koraku največ za miljo oddaljeni od električne polnilne postaje. Za izpolnitev tega načrta bodo morali odpreti 25.000 polnilnih postaj, poleg tega pa mesto potrebuje tudi stanovanjske ter komercialne prostore, da bodo do leta 2015 lahko priskrbeli dodatnih 100.000 vozil na električni pogon.
 
Slovenija v vrhu po povpraševanju
 
Seveda je hiter razvoj e-vozil spodbudila tudi ekološka ozaveščenost in zakonska regulativa. Ne gre le za kyotski in koebenhavenski sporazum, gre za to, da se velika, zlasti kitajska mesta, dušijo v smogu, ni parkirnih mest in oblasti so začele ukrepati s spodbujanjem e-mobilnosti. Skuter je menda idealno mestno prevozno sredstvo in celo kriza v preteklem letu tega trga ni pretirano prizadela. Da je rast upočasnjena, pripisujejo predvsem kakovostnejšim vozilom, ki so prinesla daljšo življenjsko dobo, ne pa manjšemu zanimanju kupcev. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *