Nove govorne in druge komunikacije

Avtor: Renato Vindiš | Objava: 13.02.2006

Pregled trendov v mobilni telefoniji, prenosu podatkov in spletni telefoniji. Te storitve prinašajo nove možnosti komuniciranja, nižje cene, pripravlja pa se tudi plaz novih poslovnih priložnosti. Bodite zraven kot uporabnik ali celo kot ponudnik.



Telekomunikacije so se pred dvema desetletjema zdele svet, v katerem nas ne čakajo velika presenečenja. Danes je to dejavnost, v katerih se pojavljajo eksplozivne tehnologije, ki zahtevajo vedno nove spremembe zakonodaje, poslovni odnosi so na tem področju zapleteni, beležimo pa velike rasti. Zlasti pa za to področje velja nekaj trendov, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.  

Zaton fiksne telefonije – kaj nas šele čaka 

Po vsem svetu se dejavnost telekomunikacij srečuje s padanjem pomena fiksnega omrežja na račun mobilnih telekomunikacij in prenosa glasovnih komunikacij prek spleta. BBC povzema znano raziskovalno skupino Gartner, da naj bi kmalu v zameno za brezžično in spletno telefonijo tretjina uporabnikov v Evropi in ZDA opustila komunikacijo prek klasičnih telefonskih linij. Do leta 2009 naj bi bilo 70 odstotkov pogovorov na daljavo opravljenih brezžično.   Ponudniki storitev prek fiksnih omrežij se bodo torej morali zelo potruditi, če bodo v prihodnje želeli preživeti oziroma uspešno poslovati. Jasno je, da v tej obliki ne bodo več uspešni na trgu.

Ponudniki ne bodo mogli mimo tehnologij, ki se zajedajo v njihov trg. Mnogi fiksni operaterji že danes v svojo ponudbo tradicionalnih telefonski storitev vključujejo storitve mobilne telefonije in tako dodatno nastopajo še v vlogi mobilnega operaterja, s čimer uporabnikom ponujajo plačilo enega računa za oba tipa storitev.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *