Nove podjetniške zvezde

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.07.2007

V zadnjih letih je nastalo pri nas nekaj novih izjemno uspešnih podjetij, čeprav niso vsa medijsko izpostavljena. Nekaj vam jih predstavljamo. Naša raziskava je pokazala, da lahko v prihodnosti največ pričakujemo od - družinskih podjetij v tradicionalnih dejavnostih. Napoved je presenetljiva le na prvi pogled ...


(i-StockPhoto)

Janez Koprivec je leta 1984 v domači garaži začel izdelovati gumijaste izdelke kot dodatno dejavnost na družinski kmetiji. Tako je delal še vse do leta 2000, ko je imel v hlevu 65 glav živine. Takrat je živino zamenjal za stroje in se povsem usmeril v podjetništvo. Tri leta pozneje je kupil še proizvodne prostore Jutranjke v Sevnici in od takrat je število zaposlenih naraslo na 143. Podjetje Siliko se je lani uvrstilo med 500 najhitreje rastočih evropskih podjetij po izboru organizacije Europe's 500 – Entrepreneurs for Growth. 

Čeprav je podjetje vsaj v medijih malo znano, spada med največje samostojne proizvajalce v svoji dejavnosti v Evropi. Dve tretjini proizvodnje prodajo avtomobilski industriji, saj njihove dele v svoja vozila vgrajujejo tako znana podjetja, kot so Volkswagen, Audi, Mercedes, Ford in Psa.  

Kdo bodo podjetniške zvezde v prihodnosti 

Ko smo zadnje tedne podrobneje analizirali podjetniško ozračje pri nas in ugotavljali, kje se bo zgodil naslednji podjetniški preboj, smo ugotovili, da iz povprečja izstopata dve vrsti podjetij. Prva so tehnološka podjetja, ki nastajajo še posebej v tehnoloških parkih. V Izzivu predstavljamo podjetja Cosylab, Xlab in TAB Systems, našli pa smo jih še veliko več. Ta podjetja razvijajo predvsem inovativne izdelke, ki spadajo v svetovni vrh po svojih lastnostih, podjetniško gledano pa za podjetja tega ne bi mogli trditi. V glavnem gre za mala podjetja z nekaj zaposlenimi, ki še čakajo na finančni uspeh.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *