Novi podjetniški val

Avtor: Blaž Kos | Objava: 08.07.2011

Predstavljamo osem mladih, inovativnih slovenskih podjetij, ki imajo potencial, da postanejo svetovne podjetniške zvezde. Gre za značilne predstavnike »podjetniške kulture 2.0«.



V zadnjih dvajsetih letih je poleg tranzicije slovensko poslovno, gospodarsko in finančno okolje skupaj z večino sveta preživelo mnogo radikalnih sprememb. Informacijska revolucija, globalna integracija, nasičenost ponudbe na trgih, višanje komunikacijskega šuma in druge spremembe so spremenili pravila poslovanja. Danes je najlažje v celotni zgodovini odpreti podjetje, vendar verjetno najtežje v celotni zgodovini dejansko uspeti v podjetništvu. Vladajo kratki cikli inovacijskih uspehov, ob tem, da vsaj v večini panog tekmuješ s praktično celotnim svetom. Ta pa ni ne majhen in ne prijazen.
 
Vendar smo Slovenci prav posrečen narod. Prebojni narod. Poleg tega, da imamo eno najlepših dežel na svetu, imamo tudi mnogo izjemno talentiranih in ambicioznih ljudi. Verjetno kar nadpovprečen odstotek. Imamo izjemne športnike, znanstvenike, umetnike … in tudi podjetnike. Posameznike, na katere smo lahko resnično ponosni, saj s svojim drznim pristopom spreminjajo svet. Dokazujejo, da smo tudi Slovenci lahko izjemno ustvarjalni in podjetni na globalni ravni.
 
Po prvem valu inovativnih in drznih startup podjetij, usmerjenih na globalni trg, kot so Acies Bio, Genelitik, G-1, MountVacation, Optilab, Uniki, Visionect, Zemanta ter nekaterih drugih, se ta val uspešno še kar nadaljuje. Močno upam, da se ne bo nikoli končal in da bo zgolj še večji in močnejši. Našteta podjetja so bila ena med prvimi pri marsičem. Pri prenosu tehnologije iz univerz, pridobitvi prve prave sindicirane angelske investicije, uspehu na tujih tekmovanjih za startup podjetja ter vstopu tujih investitorjev tveganega kapitala v Slovenijo. In ena prvih pri ustvarjanju slovenske »podjetniške kulture 2.0«. Ravno ta podjetja so odigrala ključno vlogo, saj so zgledi tisti, ki najbolj vlečejo. Njihov zgled je pomemben prispevek, da se podjetniški val uspešno nadaljuje.
 
Tako je prišel čas, da vzamemo pod drobnogled nekatera podjetja, ki so sestavni del uspešno nadaljujočega se vala slovenskega drznega podjetništva. Nekatera so bila zopet prva v marsičem, naj bo to ustvarjalno poslovanje in doseganje ciljev, zmaga na tekmovanjih startup onstran luže ali pridobivanje virov sredstev na inovativen način.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *