Novinec kvari odnose

Avtor: Franka Bertoncelj | Objava: 07.09.2009



Pred tremi tedni sem zaposlil novega sodelavca, ki je po položaju enak vsem drugim. Do zdaj je tim dobro funkcioniral, s prihodom novega pa so se odnosi poslabšali. Veliko je slabe volje, kreganja, podtikanja in delo trpi. Novega fanta sem ravno zaposlil in še ni pokazal vsega svojega znanja, skrbi me pa za staro ekipo.
 
Vsak tim je podvržen zakonitostim skupinske dinamike. Preden začne tim optimalno funkcionirati kot celota, mora skozi naslednje razvojne faze:
1. forming (orientacija posameznikov na neznanem terenu z neznanimi ljudmi, začetek medsebojnega spoznavanja in sprejemanja, oblikujejo se zunanje meje tima),
2. storming (faza nevihte, ki še ni delovna faza; člani tima se počutijo dovolj varne, da so se pripravljeni izpostaviti pred skupino in izraziti nezadovoljstvo glede nečesa, kar jih moti – običajno zaradi srečevanja z različnostjo drugih članov),
3. norming (faza ustvarjanja pravil je posledica prejšnje faze; iz nezadovoljstva se izpeljejo pravila delovanja tima),
4. produkcija (delovna faza v najožjem pomenu, najdaljša faza; člani tima so usmerjeni na delo).
 
Ob vstopu vsakega novega člana v tim se na kratko ponovijo vse razvojne faze. Vaš tim, kot opisujete, je trenutno v fazi storminga. Nezadovoljstvo se vedno pojavi, ko različni ljudje začnejo delati skupaj, in ga ni smiselno prepovedovati v slogu ukazov avtokratskega vodje. Vodja tima naj bi uporabil energijo nezadovoljstva in jo usmerjal k izgradnji pravil, spodbujal konsenzne rešitve in sinergično delovanje tima. Ob takem načinu vodenja se faza nevihte najhitreje in z najmanj usedlinami zaključi in preide v naslednjo fazo.
 
Tako kot ni priporočljivo, da se timi veliko spreminjajo, tudi ni priporočljivo da se ne. Problem nastane, ko dolgoletni, stabilni in dobri timi težko sprejmejo novega člana (ker so sami že pozabili svojo različico storminga) in od novega člana pričakujejo samo adaptacijo. Včasih je dobra tudi »sveža kri«.
 
Seveda pa je vzrok poslabšanja odnosov lahko tudi v konfliktnosti ali nezdružljivosti novega sodelavca. To pa bo pokazal čas.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *