O stresu sodobnega časa

Avtor: Mateja Prinčič | Objava: 09.07.2012

Stres je naš vsakdanji spremljevalec. Živimo prehitro in precej površno, na vseh področjih življenja pa se od nas zahteva maksimum. Ves čas se nam mudi in premalokrat si vzamemo dovolj časa zase. Poleg tega smo zasvojeni z moderno tehnologijo in smo prave žrtve tehnološke revolucije in moderne komunikacije.


Dr. Miha Mazzini: »Prostočasna dejavnost mora biti nasprotna vaši službi. Če morate v službi razmišljati, potem izberite šport, ki je prehiter za misli - recimo borilni športi.« (Foto: Robert Kruh)

Pametni mobilni telefoni, tablični računalniki in vsi »moderni« mali aparati lahko povzročijo depresijo, nespečnost in stres pri tistih, ki jih vsakodnevno uporabljajo, pravijo strokovnjaki. Nekateri tudi svarijo pred vsakodnevno uporabo teh naprav, češ da smo zaradi njih manj samostojni, ker se manj zanašamo na svoj spomin in posledično ne naprezamo svojih možganov. Se vam tudi dogaja, da ste žrtev stalnega bombardiranja z (ne)potrebnimi informacijami ter da vsako informacijo preverite na spletu? Poznate na pamet telefonsko številko vašega partnerja, otroka prijatelja ali enega od staršev?
 
Strokovnjaki svetujejo, da občasno pametne telefone pustimo pri miru in našim možganom ter telesu privoščimo počitek. Stres je namreč neizogibna posledica hitrega življenjskega tempa ter reakcija telesa na številne škodljive dražljaje iz okolja.
 
Raziskave znanstvenikov govorijo, da so ravno podjetniki tisti, ki so med najbolj izpostavljenimi škodljivemu stresu. Poleg tega, da so na udaru vsakodnevnih skrbi in odločitev, se gibljejo v okolju, ki se hitro spreminja in je nepredvidljivo in kjer se je potrebno hitro odzivati. Spremembe pa so eden najpomembnejših povzročiteljev stresa.
 
Kje išče vzroke za pretiran stres v sodobnem svetu, smo se pogovarjali z dr. Miho Mazzinijem, pisateljem, scenaristom, režiserjem, ki je zaposlen v podjetju TS Media kot strokovnjak za uporabnost, torej stik uporabnika in naprave, programa, spletne strani.
 
Ali lahko vzroke za hiter življenjski tempo iščemo v razvoju moderne tehnologije?
Gre za povratno zanko, pri kateri eno spodbuja drugo. Če pogledamo zgodovino službe in dela, se vračamo v srednji vek, le pohitren, tako rekoč na steroidih. V srednjem veku namreč ni bilo ločitve prostega in službenega časa. Kovač ni odprl kovačnice ob 7. uri in jo zaprl ob 15. uri. Industrializacija in pozneje boj za delavske pravice sta prinesla delovni čas in ločitev službe od prostega časa. Računalniki in podobne naprave pa so mejo ponovno zabrisali. Če neprestano gledate službena elektronska sporočila, potem nimate več prostega časa. In vedno več ljudi tudi ponoči pusti prižgane mobilne naprave, torej so kovači, ki čakajo, da jim nekdo potrka na okno. Razlika je v tem, da se je to srednjeveškemu kovaču zgodilo bolj poredko, mobilni telefoni pa trkajo večkrat na noč.
 
Je tudi stres eden od odgovorov na potrošništvo?
Število predmetov, ki nam jih ponujajo, je neskončno in nam vzbudijo neskončno število želja. Zato se nam telo pripravi na boj za te predmete, kar pomeni, da smo neprestano vznemirjeni in nezadovoljni.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *