O, vlada, daj nam sanjati!

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 06.10.2008

Kaj je ključna ovira za rast podjetij?



Po pričakovanjih so se komaj nekaj dni po izpeljanih volitvah v medijih že pojavila pričakovanja teh in onih skupin od nove vlade. Seveda tudi podjetniki pričakujejo veliko, a v bistvu nič novega. Njihove zahteve do vsakokratne vlade ostajajo praktično enake že vse od osamosvojitve. Vedno znova se ponavljajo tri temeljne zahteve: zmanjšati davke, urediti plačilno disciplino in odpraviti administrativne ovire. Kdor hoče biti zahtevnejši doda tem zahtevam še uvedbo izdatnejših spodbud za vlaganja v razvoj. In to je v glavnem vse. Spreminja se le vrstni red zahtev. Pred petnajstimi leti je bil za podjetnike problem številka ena dobiti finančna sredstva, nekaj let pozneje je podjetnikom pila kri plačila nedisciplina, danes so to (visoki) davki, čeprav nižji kot pred leti.  

Toda ali so to res tiste ovire, ki najbolj zavirajo rast podjetij? Upam si trditi, da ne. Če se spomnite knjige o podjetniških mitih ameriškega profesorja podjetništva Scotta A. Shanea iz prejšnje številke, potem veste, koliko podjetnikov sploh želi rasti. Malo. Za veliko večino podjetnikov je namreč glavni cilj preživetje oziroma samozaposlitev. Ne glede na to, ali so davki za nekaj odstotnih točk višji ali nižji, za večino podjetnikov to ne igra bistvene vloge pri njihovih ambicijah. Ugodnejše podjetniško okolje jim zgolj olajša napore za preživetje in nič več kot to.  
 
Ko sem se v tokratnem intervjuju z Andrejem Vizjakom, enim od direktorjev mednarodne svetovalne družbe A.T. Kearney, pogovarjal o ovirah za rast malih podjetij, sem ga vprašal, kaj je po njegovem mnenju največja ovira. Kot iz topa je ustrelil: »Podjetniki sami.« Ne toliko iz razlogov, o katerih pogosto pišemo – ker predolgo vztrajajo na direktorskem mestu, ker ljubosumno čuvajo svoj vrt pred najsposobnejšimi sodelavci, ker ne prenesejo vodenje podjetja na svoje naslednike dovolj hitro in podobno. Za Vizjaka je ključna napaka, da podjetniki premalo sanjajo o velikih zgodbah. V svojem lokalnem okolju delajo, dokler gre, in ko zaškripa, pričakujejo pomoč od države.

Podobne odgovore, kot jih je dal omenjeni strokovnjak, smo dobili tudi v redni mesečni anketi na naši spletni strani. Kar 40 odstotkov sodelujočih (med katerimi pa niso samo podjetniki) je menilo, da je največja ovira za rast podjetij pomanjkanje znanja in ambicij. Za 30 odstotkov so to visoki davki, samo 2,5 odstotka pa vidita glavno zavoro v administrativnih ovirah.  

Torej, kaj lahko podjetniki pričakujete od nove vlade? Moj nasvet je, da čas za razmišljanje o pričakovanjih raje namenite sanjam o svoji veliki podjetniški zgodbi. Vlada pa naj nam bo s svojo idejno širino in vizijo pri tem zgled.  

P.S.: To ni napotek vladi, naj ohrani visoke davke.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *