O čem lahko (tudi) razmišljate na dopustu?

Avtor: Cvetka Peršak | Objava: 12.07.2010

Prodaja podjetja ima pred zaprtjem vrsto prednosti, zato bi o njej moral razmišljati vsak podjetnik. Tudi za kupca je nakup utečenega podjetja lahko ugodnejši od ustanavljanja novega podjetja.



Vprašanja za podjetnika
 
Ste pred časom z velikim žarom ustanovili podjetje, v njem garali od jutra do večera, pridobili kupce, ustvarili partnerske odnose z dobavitelji, sedaj pa ugotovili, da vas to ne veseli več? Morda ste preutrujeni ali, bog ne daj, bolni in trdega podjetniškega dela več ne zmorete? Morda pa ste preprosto izpolnili pogoje za upokojitev? Nimate naslednikov? Nimate več pravih idej in volje? Morda pa obstaja kak drug razlog, da ste se odločili končati s podjetništvom? Na vsak način je škoda podjetje ali posel kar ukiniti, če ima potencial ustvarjati donose!
 
Vprašanja za bodočega podjetnika
 
Ste morda izgubili službo in vam po glavi roji ideja, kako bi se lahko šli sami »biznis«? Morda ste celo že nekaj delali »na črno« in ugotovili, da se da s tem živeti? Morda imate dovolj denarja in dobro idejo? Ali pa obstaja kakšen drug pameten razlog, da bi začeli s podjetništvom? Ni pametno vedno razmišljati samo o ustanovitvi novega podjetja, če je pa mogoče nekje že podjetje, ki bi vam ustrezalo in bi ga lastnik rad prodal.
 
Ko se srečata kupec in prodajalec
 
Ne glede na razlog je vedno pravi čas, ko je treba o tem razmišljati, hkrati pa je tudi čas, da se tako tisti, ki bi s podjetništvom radi zaključili, kot tisti, ki bi s podjetništvom radi začeli, začnete srečevati. Srečanj je lahko več vrst, v tem primeru gre za srečanje ponudbe in povpraševanja. Na to srečanje se je treba vsebinsko pripraviti. Pri tem je vseeno, kakšno formalno obliko poslovanja imate – s.p. ali d.o.o., gre za podjetje kot posel, projekt ali kaj drugega. Formalne stvari vam pomagajo urediti na kakšni od točk VEM, vsebinsko pa morate o zadevi najprej razmisliti sami – potem pa tudi ne bo škodil kakšen svetovalec.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *