Obstaja samo formula za neuspeh

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.07.2011

Podjetje je živ organizem, ki temelji na zamisli, izvedbi in sredstvih. Če te sestavine niso v sozvočju, organizem zboli, trdi Edvard Golob.


Edvard Golob: »Formule za uspeh ni. So pa naravne zakonitosti, ki veljajo za male in velike in teh ne gre prezreti. Če jih poznate, boste zagotovo obvarovani neuspeha oziroma poraza.«

Edvard Golob, 68, je nedvomno ena od slovenskih podjetniških legend. Prav on je avtor znamenitega Edigsa, brez katerega ni mogla biti nobena pisarna dolga leta. Že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je zaposloval 150 ljudi v številnih delavnicah in v svoji zadrugi, saj drugače to ni bilo mogoče. Bil je edini zasebnik, ki je lahko sam uvažal material iz tujine, saj je bil tudi močan izvoznik. Leta 1991 je postal naš prvi podjetnik leta. Zadnjih dvajset let je še vedno dejaven v podjetništvu, le da se bolj posveča proučevanju »naravnih zakonitosti«, ki vladajo podjetniku in podjetju.
 
Številni pišejo o formulah za uspeh v podjetništvu, podjetja pa vsak dan množično propadajo tudi v najbolj razvitih svetovnih okoljih. Ste po vseh teh desetletjih podjetništva odkrili formulo za uspeh?
Formule za uspeh ni. So pa naravne zakonitosti, ki veljajo za male in velike in teh ne gre prezreti. Če jih poznate, boste zagotovo obvarovani neuspeha oziroma poraza. To je tako, kot če vozite avto po vseh predpisih – nikoli ne boste povzročili nesreče ali škode. Seveda vam ni dano, da se nesreča ne bi zgodila, a ne boste je povzročili vi. To pa ni tako malo. Podjetniku res ni treba računati na srečo, paziti mora le, da ne povzroči nesreče in škode – sebi ali drugim.
 
Katere pa so te zakonitosti?
Osnova je, da je vsako podjetje živ organizem. Ima rojstni datum, ime, naslov, celo imenujemo ga oseba. Če ga ne priznavamo kot živ organizem, ne bo živelo. Kaj pa je živ organizem? Tri nujnosti: ideja, materija in energija. V podjetju so to zamisel, izvedba in sredstva. Vse te tri sestavine morajo biti usklajene kot glasba. Podjetje so odnosi.
 
Pri kateri od teh treh sestavin se podjetnikom zalomi?
Pri vseh treh. Če se pri eni zalomi, je katastrofa, če se pri dveh ali treh, še večja. Ideja je dobra, a ni izvajalcev in sredstev? Je veliko denarja, pa ni ideje in izvajalcev? Izvajalci čakajo, ni pa ideje ne sredstev. Usklajenost teh treh sestavin je temelj. Če ni usklajenosti, je le gašenje požarov.
 
Mnogi pravijo, da je za uspeh ključna ideja.
Ključne so vse tri stvari. Brez ideje ne gre, ampak človek ima veliko idej. Zelo malo verjetno je, da bi bil človek brez ideje. Mislim, da to ni človek.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *