Obvladajte posel, da ne bo ta obvladoval vas

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 06.04.2012

Podjetje naj bi podjetniku omogočalo boljše, kakovostnejše, bolj ustvarjalnejše in konec koncev tudi finančno uspešnejše življenje. Praksa pa pogosto prinese prav nasprotno.


Borut Zajc: »Sistem celostnega lastniškega upravljanja Wise Exit, Moder izhod, ki smo ga razvili domači strokovnjaki z različnih področij s preverjenimi in v praksi preizkušenimi metodami, vzpostavlja podjetje kot samostojno organizacijo, neodvisno od vsakodnevne prisotnosti lastnika.«

Podjetje postane gospodar svojega lastnika, obvladuje njegov čas, njegovo delo. Namesto da bi podjetnik razvijal nove ideje, se izgublja v množici vsakodnevnih opravil. Je to res smisel podjetništva? Na začetku je bila ideja. Dobra ideja. Res dobra. Sledila je uspešna realizacija, vključno z zaslužkom, ki niti ni bil majhen. Po prvih zaposlitvah je sledila selitev v večje, najete prostore, morda celo nakup ali gradnja lastnih poslovnih prostorov. Rast podjetja in povečan obseg poslovanja prineseta s sabo tudi neljube naloge, na primer soočanje z vedno lačno državo in davčnimi obveznostmi, konflikte z zaposlenimi, ki hodijo v službo, kjer pa ni nujno, da tudi delajo in ustvarjajo, soočanje z nezmožnostjo poplačila kreditov … Vse to postavi lastnikovo romantično predstavo o podjetništvu sčasoma na trdna realna tla.
 
Tako se začne prenekatera podjetniška zgodba. Začetku, polnemu dobrih idej in entuziazma, sledi obdobje trdega dela in odrekanja. Teh dveh faz se zaveda bolj ali manj vsakdo, ki vstopa v svet podjetništva. Le redkokdo ima predstavo o tem, kako dolgo bo obdobje trdega dela in odrekanja, koliko časa bo treba vztrajati, in še manj, kako to fazo prekiniti in kaj ji sledi.
 
Posel ali užitek
 
Dobro lastniško upravljanje podjetja je tisto, ki bo iz podjetniške ideje naredilo uspešno podjetje ali doseglo, da poslovna ideja, čeprav briljantna, zamre ali se v najslabših primerih celo obrne proti podjetniku s tem, da mu nakoplje prevelike skrbi, dolgove in druge neželene učinke. Posel je treba znati upravljati tako, da ga imamo ves čas pod nadzorom. Nujno je, da lahko pri tem svobodno odločamo, koliko in na kakšen način bo vplival na naše zasebno življenje. Ko morda začutimo, da nas ne veseli več, ko želimo uresničiti še druge poslovne zamisli ali druge življenjske cilje, se je treba znati iz svojega podjetja tudi umakniti.
 
»Sistem celostnega lastniškega upravljanja Wise Exit, Moder izhod, ki smo ga razvili domači strokovnjaki z različnih področij s preverjenimi in v praksi preizkušenimi metodami, vzpostavlja podjetje kot samostojno organizacijo, neodvisno od vsakodnevne prisotnosti lastnika. Družba mora biti organizirana in upravljana na način, ki ji da določeno tržno vrednost in jo je prav zato mogoče tudi prodati ali iz nje izstopiti na kakšen drug način,« pojasni Borut Zajc, avtor knjige Od posla do užitka, sicer tudi sam podjetnik, odvetnik v odvetniški pisarni Avbreht, Zajc & partnerji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *