Ocenjevanje zaposlenih

Avtor: Renata Mihalič | Objava: 12.12.2006

Če v podjetju uvedete načrtno in premišljeno ocenjevanje zaposlenih, vam bo to prineslo številne koristi. Pripravili smo vam preproste, a učinkovite napotke.


iStockPhoto

Podjetnik z izvajanjem vseh delovnih aktivnosti vsakodnevno ocenjuje svoje zaposlene in jih o oblikovanih presojah tudi redno obvešča. Vzporedno se pri opravljanju del in nalog vsak zaposleni tudi samoocenjuje, ne nazadnje tudi vsi zaposleni medsebojno drug drugega primerjalno ocenjujejo. Čeprav navedeni postopki ocenjevanja v podjetju nenehno potekajo, je zelo priporočljivo, da uvedemo tudi načrtno in premišljeno ocenjevanje vseh zaposlenih. Poglejmo si, kako lahko enostavno izvedemo strokovno ocenjevanje zaposlenih in zakaj je sploh dobro, da se podjetnik odloči uporabiti tovrstno ocenjevanje. 

Na ocenjevanje zaposlenih se mora podjetnik dobro pripraviti, obenem pa mora na to pripraviti tudi svoje zaposlene, tako da jih spodbuja k lastni pripravi na ocenjevanje.  
 
Na začetku mora podjetnik:
- zaposlene seznaniti z namenom ocenjevanja ter
- predstaviti načrt uporabe dobljenih rezultatov, metodologijo, roke ocenjevanja in podobno,  
kar si bomo v nadaljevanju vse ogledali in kar lahko potem prenesemo tudi v svoje podjetje. 

Predstavitev  

Podjetnik bo torej začel s predstavitvijo ocenjevanja. Pri tem je zelo pomembno, da si prizadeva odpraviti negativen predznak, ki ga zelo pogosto ima ocenjevanje. Odpravi ga lahko samo tako, da se zaveže k jasnemu, utemeljenemu in nepristranskemu ocenjevanju, katerega namen je povečanje uspešnosti ter učinkovitosti zaposlenih in podjetja, nikakor pa ne kakršnokoli sankcioniranje zaposlenih ali kaj podobnega. Po razgovoru poskušajmo z zaposlenimi doseči soglasno odločitev, da se ocenjevanje v podjetju izvede. Soglasje je namreč osnovni pogoj, da bomo ocenjevanje sploh uvedli in da bo lahko tudi uspešno potekalo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *