Od česa bomo živeli v Evropi?

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 13.02.2006

Od tistega, kar je naša posebnost in kvaliteta - to pa morajo posamezniki, podjetja, mesta, regije ... sami odkriti, meni nizozemski urbanist Jan Vogelij.


Jan Vogelij: »Najprej morate vsi skupaj priti do soglasja, v čem ste močni.«

Od česa bomo živeli v prihodnosti v Evropi, je najbrž eno od vprašanj, ki nas najeda vse. Velja tudi za Slovenijo. Počasi se nam ustvarja pogojni refleks: »Živeli bomo od novih tehnologij«. Je to res? Je to vsa resnica?  

Na to vprašanje poskušajmo odgovoriti v kratkem pogovoru s predsednikom evropskega združenja urbanistov, Nizozemcem Janom Vogelijem, ki je sodeloval pri snovanju številnih razvojnih načrtov v svoji domovini in tudi drugod po Evropi. Pri takšnih načrtih je pač vedno treba odgovoriti na vprašanje »od česa bomo živeli«, zato so njegove misli zanimive tudi za podjetnike.  

Gospod Vogelij, torej od česa bomo v prihodnosti živeli v Evropi? 

Ja, danes se v Evropi res veliko sprašujemo glede tega, od česa bomo živeli, ker ugotavljamo, da na mnogih točkah zaostajamo ne le za ZDA, ampak tudi za Azijo. Pri dajanju odgovorov na to vprašanje pa povečini pademo v past. Takoj imamo pred seboj vse svoje slabosti in si zato predstavljamo, da je naša prihodnost v tem, da odpravimo te slabosti. Kot dobro pa si potem predstavljamo tisto, kar vidimo kot dobro pri drugih. Zato vsi danes mislimo, da je naša prihodnost v informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, pa nanotehnologiji in tako naprej. Ampak to ne vodi nikamor – rezultat takšnega razmišljanja je svet, v katerem smo vsi enaki.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *