Od rasti do recesije v letu dni

Avtor: Sanja Filipič, Neža Šabanovič | Objava: 03.04.2009

Finančni kazalci podjetij še naprej padajo. Narašča število podjetij z blokiranimi računi, vse več je plačilne nesposobnosti, mnoga podjetja že ogroža zadolženost.



Slovensko gospodarstvo je od začetka pa vse do danes veljalo kot dober zgled prehoda socialističnega gospodarstva na tržno. V primerjavi z evropskimi članicami smo imeli zavidljivo gospodarsko rast. Leta 2007 smo zaznali 6,8-odstotno rast, v letu 2008 4,1-odstotno. Kaj se je zgodilo z našim gospodarstvom, da iz zavidljive rasti napovedujemo v letu 2009 komaj še minimalno rast ali pa celo negativno rast?  

Padec gospodarske rasti povezujemo s posledicami svetovne gospodarske krize, ki je zajela svet lansko jesen. Tega ne moremo zanikati, in prvi, ki so občutili finančno krizo, so bili izvozniki. Za slovenske izvoznike je značilna majhna mreža kupcev ali naročnikov; še zlasti majhni izvozniki so po večini vezani zgolj na enega poslovnega partnerja. Zaradi ohladitve svetovnega gospodarstva so se naročila precej zmanjšala ali pa celo prepolovila.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *