Odlike uspešnih in priljubljenih vodij

Avtor: Jurij Bernik | Objava: 13.11.2007

Kaj odlikuje podjetnike in menedžerje, ki so pravi vodje svojim sodelavcem? Zakaj nekateri postanejo karizmatični vodje, morda celo legende?


(i-StockPhoto)

Odlični vodje so kot vrhunski športniki, samo res najboljšim je dano stopiti na zmagovalne stopničke.
 
V sodobnem svetu, to je svetu hitrih sprememb na vseh področjih, se tudi pred podjetnike in menedžerje postavljajo nove, drugačne zahteve pri vodenju in upravljanju različnih organizacij. Sodobnega menedžerja morata poleg obvladovanja strokovnega področja odlikovati velika gibkost in pripravljenost uvajanja novih pristopov v organiziranosti, vodenju postopkov in delu z ljudmi. Pri delu z ljudmi se podjetnik ali menedžer lahko izkaže kot pravi vodja. Sodobni menedžer je ustvarjalen, sposoben uvajati spremembe in pripravljen delati v timu. Menedžer sodobnega časa je podjeten pri uresničevanju novih poslovnih zamisli, zna presojati in odločati analitično ter uporablja informacijske tehnologije za načrtovanje, organiziranje in nadzorovanje. Iz gospodarskih organizacij oziroma podjetij se takšni pristopi v menedžmentu hitro uveljavljajo tudi v neprofitni panogi, javnih podjetjih in tudi v javni upravi.
 
Sodobni poslovni svet kaže čedalje večji interes do človeških potencialov, odkrivanja poti in oblik do boljšega upravljanja s človeškimi viri ter iskanja drugačnih prijemov v menedžmentu zaposlenih.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *