Odmiranje podjetništva

Avtor: dr. Jaka Vadnjal | Objava: 03.02.2012

Časi za podjetja niso rožnati. Naravne selekcije v podjetništvu skoraj ni več, je le še nekakšno naravno odmiranje.


Dr. Jaka Vadnjal: »Država naj zagotovi ugodne pogoje in predvsem naj podjetnikov ne moti z domislicami, kot je na primer ta zadnja o zmanjševanju gotovinskega poslovanja.«

Živimo v času, ki je vse prej kot prijazen za življenje, tudi za podjetništvo. Pesti nas huda gospodarska kriza, vsak dan slišimo o propadanju podjetij, zmanjševanju stroškov in izgubah delovnih mest. Finančna kriza in monetarna kriza evra v Evropi kličeta po zmanjševanju pravic iz javnih izdatkov: pokojnin, pravic iz zdravstvene blagajne, usklajevanju pokojnin. Vse to zmanjšuje povpraševanje: ljudje imajo manj denarja za trošenje. Časi za podjetja niso rožnati, za zagon svojega posla, ki se je v dosedanjih krizah (samozaposlitev) že večkrat izkazal kot morda učinkovit način ustvarjanja novih delovnih mest, pa še toliko težji.
 
Raziskava GEM je za leto 2011 pokazala vnovično podjetniško nazadovanje Slovenije, vse več podjetij se zapira, vse manj se jih odpira. Naravne selekcije v podjetništvu skoraj ni več, je samo še nekakšno naravno odmiranje. Tudi tisti, ki še poslujejo, se bolj borijo za preživetje, kakor da bi bili razvojno usmerjeni. Neka notarka mi je nedavno povedala: »Zadnje čase samo še vpisujem hipoteke za podaljševanje kreditov. Nobenega novega kredita …« Banke so prestrašene. Kreditov, ki so jih pred nekaj leti odobravale na slabe bilance, zdaj nočejo podaljševati na dobre bilance. Narobe svet.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *