Oh, ti uravnoteženi kazalniki

Avtor: dr. Jaka Vadnjal | Objava: 07.12.2009

Veste, kakšno naj bo vaše podjetje čez pet ali deset let? Pa tudi veste, kako boste to dosegli?O sistemu uravnoteženih kazalnikov se včasih razpreda kot še o eni modni muhi, ki so jo razvili teoretiki in je morda še nekako primerna za velika podjetja, za mala pa ne. A ni čisto tako.  

Koncept sistema uravnoteženih kazalnikov je postal poslovni javnosti širše znan po letu 1996, ko sta Kaplan in Norton objavila knjigo The Balanced Scorecard. Kot utemeljitev potrebe po tem, da se v pogled na poslovanje podjetja vnese celosten pogovor, sta v uvodu predstavila namišljen pogovor med pilotom in potnikom, ki gostuje v pilotski kabini med poletom.  

Potnik: Preseneča me, da letalo tako spretno upravljate samo z enim inštrumentom. Kaj pa kaže?
Pilot: Hitrost vetra. Na tem poletu se posvečam predvsem hitrosti vetra.
Potnik: Ja, hitrost vetra je najbrž pomembna. Ampak vendarle, kaj pa višina? Ali ne bi bil tudi višinomer koristen?
Pilot: Ja, ja, z višino leta sem se ukvarjal na zadnjih nekaj poletih in mislim, da mi gre to zelo dobro. Zdaj se moram osredotočiti na hitrost vetra.
Potnik: Kaj pa gorivo v rezervoarjih? Ali ne bi bilo to dobro vedeti?
Pilot: Ja, prav imate, gorivo je pomembno. Ampak na toliko stvari hkrati ne morem paziti. Zato bom najprej do konca preučil vpliv hitrosti vetra in ko bom s tem res zadovoljen, se bom na naslednjih nekaj poletih posvetil porabi goriva. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *